Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

667. Óriás kifli


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kálci
65 dkg (650 g) BL 55 búzafinomliszt
10 g (2 teáskanál) só
2,5 dkg (fél kocka) friss élesztő
3,5 dl víz
30 g olaj

Gábor
Finompékáru liszt: 360g
Friss élesztő: 11g, vagy szárított élesztő: 3g
Só: 6g
Cukor: 6g
Napraforgóolaj: 12g
Tej: 110ml
Víz: 110ml

Elkészítés:


Kálci
Belemérjük egy edénybe a lisztet, amibe belekeverjük a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, ahová belemorzsoljuk az élesztőt.
A vizet kézmelegre melegítjük és ráöntjük az élesztőre.
Várunk pár percet, hogy felfusson az élesztő, majd belemérjük az olajat is. Kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk és hagyjuk kelni 20 percig, ekkor kicsit átgyúrjuk, és ismét hagyjuk 20 percig kelni.
Amikor letelt az idő, akkor kiborítjuk a pultra és elfelezzük.
Mindkét feléből kis cipót formázunk és 10 percig hagyjuk kelni. Ekkor jöhet a kifli formázása. Egy fontos, hogy NE LEGYEN SZOROS, szóval csak lazán tekerjük fel, de azért adjunk feszességet a tésztának.
Ezután megint nincs dolgunk egy darabig, mert kelni hagyjuk legalább 30-45 percig. A lényeg, hogy a tésztát óvatosan megnyomva puhának érezzük a felületét. Lespricceljük vízzel a megkelt kifliket, ezután mehet a sütőbe sülni.
Szilikonos sütőpapírral leterített tepsin, alsó-felső sütési módban, 230 o C-on kb. 20 percig gőzzel telített sütőtérben sütjük.
Kivesszük, lespricceljük hideg vízzel és minél hidegebb helyre tesszük, hogy a gyors hőmérséklet-különbség miatt szépen becserepesedjen a felülete.

Gábor
Finompékáru liszt: 360g
Friss élesztő: 11g, vagy szárított élesztő: 3g
Só: 6g
Cukor: 6g
Napraforgóolaj: 12g
Tej: 110ml
Víz: 110ml

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar sós kifli
sós kifli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Magvas diétás kifli (Kálci)
Magvas diétás kifli (Kálci)

A lisztbe belekeverjük a sikért és a sót is. A közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos, tejszínes vizet. Hagyjuk felfutni az élesztőt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Turós batyu
Turós batyu

Egy mély tálba beleöntjük a kétféle lisztet, majd összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk. A mélyedésbe beleöntünk a 0,5 dl langyos tejet, a tejbe egy csipet cukrot szó...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos stangli
Sajtos stangli

Hozzávalókat összedagasztom, majd duplájára kelesztem. 10 részre osztom, egyenként kisodrom és feltekerem. tepsibe rakom, lekenem tojással, reszelt sajttal megszórom. majd újra ke...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk