50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 ek cukor
1 vaníliás cukor
1 tojás
5 dkg margarin
1 ek. méz
1 mk.só
töltelék:
6 nagy alma
1 vaníliás cukor
2 ek cukor
1 tk.fahéj /púpos
3 púpos ek.darált dió
tetejére:
1 tojássárgája
1 ek. tej
Élesztőt futtatni. A többi anyaggal összedolgozni és dagasztani.
Kb. 1 óra alatt duplájára kelesztjük. 8-9 részre osztani.Bucikat formálni, 10 perc kelesztés.
Töltelék,almát reszelni,a többivel összekeverni.Egy golyót kb..2 mm vastag 30x16 cm téglalappá nyújtani.
Szélesebbik oldalához kb-1,5-2 ek tölteléket tenni, szélétől beljebb.
A töltelékre ráfordítjuk a tésztát ,körbe kicsit lenyomkodni.
A tészta felét /6-7cm/ bevagdosni.
Feltekerni,a csíkok alul legyenek. A kalács végét összedugni.
30 perc kelés.Lekenni tojássárgája és tej keverékkel.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc sütés.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőport, a cukrot, adjuk hozzá a tojást, az olajat, a vizet és a sót is, gyúrjunk belőle rugalmas, sima tésztát (kb. 10 perc). Tegyük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy keverőtálba szórom és a közepére készített mélyedésbe beleszórom az élesztőt és a cukrot. Beleöntöm a langyos vizet és nagyjából összekeverem. Hozzáadom a sót és az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelfuttatjuk cukorral az élesztőt tejben. Majd a hozzávalókat jól átdolgozzuk hogy lágy tésztát kapjuk.Duplájára kelesztjük. Deszkán kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négy...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: Közepes