3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve
A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.
A paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma feldarabolva (mi daráltuk nagy lyukú darálóval), feltenni főni, hozzá az olaj, só, fehérbors. Alaposan összefőzni mindent, hozzáadni a fűsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTavasszal, a friss világos zöld hajtásokat kell lecsippenteni az ágak hegyéről. Mindenféle fenyő hajtása jó, kivéve a tiszafa!!! Én le szoktam szitán öblíteni, és jól lecsöpögtetni...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHa a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Adjuk hozzá a vizet, tegyük bele a karikára vágott citromokat. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElőször a hagymát kicsit meg kell dinsztelni ezután a paradicsom amit kicsit főzni kell,hogy levet engedjenés végül a paprika és a fűszerek. Meg kell főzni és ha kész a végén a ta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű