600 g burgonya (főtt, áttört)
70 ml tej
1 nagy csipet kristálycukor
25 g élesztő (friss)
250 g vaj
410 g búzaliszt
1 db tojássárgája
3 csapott teáskanál só
A kenéshez
1 db tojás
A burgonyát héjastul puhára főzöm a sós vízben, majd hideg vízzel átmosom, lehúzom a héját és áttöröm. Félreteszem és hagyom teljesen hidegre kihűlni.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
Ha felfutott, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és bedagasztjuk a tésztát. Egy elég lágy tésztát fogunk kapni.
A begyúrt tésztát 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát fél centi vastagra nyújtjuk lisztes lapon , majd félbe hajtjuk, aztán a két oldalát a középsőre. Így 6 réteg lesz összesen.
A behajtogatott tésztát ismét kinyújtjuk kb 2 cm vastagra. Pogácsákat szaggatunk, nem túl nagy átmérővel!
Sütőpapírral fedett lemezre tesszük őket, tojással megkenjük a tetejüket, majd újabb 10 perc pihentetés után előmelegített 190 C fokon légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Az összes hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérjük. Bedagasztjuk a tésztát, és kb. fél óra alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületre borítjuk, majd három, egyforma darabba...
Elkészítési idő:A túrót szitán áttörjük, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, a vajjal, sóval és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jól nyújtható legyen. Jól kidolgozzuk, fél órára hűtőbe rakjuk....
Elkészítési idő: másfél óra1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ha szárítottat használtok, akkor elég elkeverni a tejben, az...
Elkészítési idő:Elkészítés : A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük, majd hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat, és jól eldolgozzuk, majd fél órára letakarva a hűtőbe tesszük.Utána sütőpapíros t...
Elkészítési idő: 90 perc