45 dkg sima liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 tk. só
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz
A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk.
Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk, amiket gombócokká formálunk.
A tésztagombócokat lisztezett deszkán egyenként 20x40 cm ovális formára nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a "kilógó" tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. 20 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C.
Pihenő után a kifliket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
ez 3tepsi kifli.itt kb 6 deci tej.1deci viz. 1eleszto, olyan kocka budafoki.kb 1rama margarin.kocka vagy dobozos.mindegy.so.cukor.liszt. Egy bogre(3dcl)langyos tej.bele 2kiskanal...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA hozzávalókból tésztát gyúrok. Mikor kész a tészta, átgyúrom, 2 cipóra osztom és 2 mm vastag körré nyújtom. Mindkettőt 8 cikkre vágom és feltekerem a cikkeket. Kilisztezett tepsi...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkétszer 40 percig kelesztem, a második végénél begyújtottam a sütőt.. 250 fokra tettem..megformázom a veknit…én úgy szoktam, hogy kilapogatom..jobbról behajtom a közrpéig majd balr...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt, a sót és a felaprított rozmaringot, majd beledolgozzuk az olajat 1,6 dl langyos vízzel együtt. 2. Kiolajozunk egy tep...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: Közepes