45 dkg sima liszt
5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
1 kk. cukor
1 tk. só
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 ek. víz
A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral és egy kevés liszttel. A vajat felolvasztjuk.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, az olvasztott vajat, majd a felfuttatott élesztőt és jó ruganyos tésztává gyúrjuk.
Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk és 6 egyenlő részre osztjuk, amiket gombócokká formálunk.
A tésztagombócokat lisztezett deszkán egyenként 20x40 cm ovális formára nyújtjuk.
A kinyújtott tésztát elkezdjük jó szorosan feltekerni, miközben a "kilógó" tésztarészt folyamatosan, óvatosan, kézzel húzzuk. Ha feltekertük a tésztát, megformáljuk a kiflit, majd sütőpapírral fedett tepsire tesszük. 20 percet pihentetjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 °C.
Pihenő után a kifliket megkenjük vízzel elkevert tojássárgájával, megszórjuk sóval, majd az előmelegített sütőben 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lisztet a sóval szitáljuk egy nagy tálba, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe. Az élesztőt 150 ml langyos vízben oldjuk fel. Majd öntsük a liszt közepébe és a maradék viz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt elkeverjük a langyos vízben, ezzel az élesztős vízzel fakanállal, mint a nokedlit, elkeverjük a lisztet. Mikor az összes liszt elkeveredett, kicsit kézzel megigazítjuk,...
Elkészítési idő: 2 ó 30 p Nehézség: Közepes1. A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, majd kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük. 2. Ha megkelt, négy egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük és hagyjuk 5-10 percig pihenn...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes