50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1,5 tk cukor
1,5 tk só
1,4 dl tej
Kb 1,3 dl víz
3 ek joghurt
0,5 dl olaj
Szezámmag
Mák a szórás
1 tojás a kenéshez
A lisztet átszitáljuk összekeverjük a sóval és a szezámmaggal, majd egy edényben beleöntjük a tejet a langyos vizet az olajat és hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt, elkeverjük hogy az élesztő feloldódjon mehet a lisztbe. Adjuk hozzá a joghurtot is.
Kézzel vagy géppel jöhet a dagasztás 10 perc, ha szükséges még mehet hozzá liszt. Könnyű rugalmas puha tésztát kell kapnunk. Géppel dagasztok de azért utána még kézzel én átszoktam mozgatni.
Mehet a kelesztő tálba 45 percre, meleg helyen kelesztjük.
Ezután mehet az asztalra 8 egyforma részre vágjuk a tésztát és formáljuk őket egyesével úgy hogy a tésztának a széleit körbe a közepe felé behajtjuk összecsípjük és megfordítjuk majd gombócokat formálunk belőle.
10-15 perc pihentetés.
Ezután kicsit széthúzzuk kicsit a tésztát és kinyújtjuk 25-30 cm hosszúra 6-8 cm szélesre, majd feltekerjük és mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Újabb kelesztés 25 perc.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, ezalatt a kifliket átlósan bevágjuk egy pengével miután lekentük a felvert tojással és megszórtuk mákkal.
Mehet egy kevés gőz a sütőbe vagy egy spricnivel vagy edénybe vízzel vagy akinek a sütője tudja a gőzt azzal.
A kifliket kb 20 perc alatt készre sütjük.
Szücs István
Házi Pékek Klubja
Megmelegítjük a tejet kellemesen langyosra, majd beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, az egész tojást és a sárgáját is, majd felfuttatjuk. A megszitált liszt kb. felét...
Elkészítési idő:A liszteket tálba szitáljuk, elkeverjük a sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük az öregtésztát, az olajat, a balzsamecetet, a vizet és a tejet. A tetejére morzsolju...
Elkészítési idő:A tésztához az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, tojást, cukrot, a sót, az olajat és egy reszelt citrom héját alaposan összegyúrjuk, majd bedagasztjuk. Lá...
Elkészítési idő: