50 dkg liszt
3 dkg friss élesztő
1,5 tk cukor
1,5 tk só
1,4 dl tej
Kb 1,3 dl víz
3 ek joghurt
0,5 dl olaj
Szezámmag
Mák a szórás
1 tojás a kenéshez
A lisztet átszitáljuk összekeverjük a sóval és a szezámmaggal, majd egy edényben beleöntjük a tejet a langyos vizet az olajat és hozzáadjuk a cukrot majd az élesztőt, elkeverjük hogy az élesztő feloldódjon mehet a lisztbe. Adjuk hozzá a joghurtot is.
Kézzel vagy géppel jöhet a dagasztás 10 perc, ha szükséges még mehet hozzá liszt. Könnyű rugalmas puha tésztát kell kapnunk. Géppel dagasztok de azért utána még kézzel én átszoktam mozgatni.
Mehet a kelesztő tálba 45 percre, meleg helyen kelesztjük.
Ezután mehet az asztalra 8 egyforma részre vágjuk a tésztát és formáljuk őket egyesével úgy hogy a tésztának a széleit körbe a közepe felé behajtjuk összecsípjük és megfordítjuk majd gombócokat formálunk belőle.
10-15 perc pihentetés.
Ezután kicsit széthúzzuk kicsit a tésztát és kinyújtjuk 25-30 cm hosszúra 6-8 cm szélesre, majd feltekerjük és mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Újabb kelesztés 25 perc.
200 fokra előmelegítjük a sütőt, ezalatt a kifliket átlósan bevágjuk egy pengével miután lekentük a felvert tojással és megszórtuk mákkal.
Mehet egy kevés gőz a sütőbe vagy egy spricnivel vagy edénybe vízzel vagy akinek a sütője tudja a gőzt azzal.
A kifliket kb 20 perc alatt készre sütjük.
Szücs István
Házi Pékek Klubja
1. A kenyérsütő tartályába belemértem a hozzávalókat, aztán bekapcsoltam a dagasztás programot. amikor a gép már befejezte a keverést, dagasztást, szépen kiemeltem a tésztát, liszt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű