50 dkg finomliszt
2 tk. só
2 dl víz
3 ek. tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő v. /7 g porélesztő
A lisztet elkeverjük a sóval. Hozzá tesszük készítünk, beleöntjük a vizet, a vajat, a tejfölt és az élesztőt. A hozzávalókat összegyúrjuk, dagasztjuk, 45 -60 percet kelesztjük. Ezután lapos korongot formálunk és a tenyerünkkel nyomkodjuk, kiszorítjuk a levegőt belőle. Nyolc egyforma darabra vágjuk és gömbölyítjük, majd konyharuhával lefedve 15 percet pihentetjük őket. Ezután megformázzuk a kifliket. Először kerek alakúra nyújtjuk a gömböket, nagyjából 20 cm kört csinálunk majd csak az egyik irányba elkezdjük nyújtani, magunktól kifelé, amíg két milliméter vastag ovális formát kapunk. Megkentem vajjal és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 25-30 percig hagyjuk kelni őket, közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra és az aljába vizes edényt rakunk. A kifliket vízzel lepermetezzük és 20-25 percig sütjük. Ha kész, elzárjuk a sütőt, kivesszük a vizes edényt és a sütő ajtaját fakanállal kitámasztva még öt percig bent hagyjuk a kifliket.
www.naturprojekt.hu
•Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. •A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. •Pár perc alatt készre...
Elkészítési idő:Meglangyosítunk 1 dl vizet, elkeverjük benne az élesztőt és a cukrot, majd felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kele...
Elkészítési idő:Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk és a többi hozzávalóval kettésztát dagasztunk. Langyos helyen kelesztjük. Elkészítjük a tölteléket. A sonkát nagyon apró kockára vágju...
Elkészítési idő: 2 óraKorán reggel feloldottam a kovász a vízben, a lisztet kelesztő tálba szitáltam, elkevertem a finom tengeri sóval. Összeállítottam a tésztát, majd 10 perc múlva megdagasztottam lisz...
Elkészítési idő: