1 adag
70 dkg rétesliszt + 1 ek
35 dkg víz összesen
2 dkg méz
2 dkg étolaj
1. nap A 20 dkg lisztet 10 dkg vízzel és a mézzel, olajjal egy tálban elkeverjük. Mivel még ragadós a tésztánk, a végén beledagasztjuk az 1 ek lisztet is, így relatív kezelhető lesz. Ekkor deszkára tesszük és úgy hajtogatjuk, minha cipót formáznánk (kívülről közép felé, amíg egy sima gömböt kapunk). Olajos kézzel átkenjük és beletesszük az üvegbe, a felületét is vékonyan beolajozzuk ecsettel és kereszt alakban bevágjuk a tetejét. Folpackkal lezárjuk. 2 napig hagyjuk a kovászunkat szobahőmérsékleten.
2. nap Nincs mit tenni, csak nézni. :)
Madre kovászunk éledezik, a felülete már nem olyan sima, mint első nap.
3. nap Teljesen normális, hogy kovásznövendékünk olyan lapos, mint egy lepény, és nem túl szép a teteje. Az illata fenomenális, enyhén mézes.
10 dkg kovászt kimérünk, és összegyúrjuk 5 dkg vízzel és 10 dkg liszttel sima tésztává. Ismét gömbölyítjük olajos kézzel, majd megy vissza az elmosott üvegbe. Keresztben bevágjuk, folpackkal letakarjuk, szobahőmérsékleten pihentetjük. A maradék kovászt hűtőben tarthatjuk 1 hétig, vagy lisztes ételekhez felhasználhatjuk (nokedli, palacsinta...)
4. nap Nincs dolgunk, csak figyelni. Látványos térfogatnövekedést tapasztalunk.
5. nap Ismét összegyúrunk 10 dkg kovászt, 5 dkg vizet és 10 dkg lisztet. Gömbölyítjük olajos kézzel, visszatesszük az üvegbe, keresztben bevágjuk, folpackkal letakarjuk, és 4 napra a hűtőbe tesszük.
A maradékot ismét elhasználhatjuk.
6-7-8-9. nap Türelmesen várunk, a fóliát TILOS felemelni! :)
A 7. napon egyértelműen emelkedett a tészta a hűtőben is.
4 nap hűtőzés után ért a csúcsra, a következő napon már elsimult a teteje, tehát jöhet az etetés.
Figyeljünk arra, hogy az üveg 2/3-a még szabad legyen. A maradékot ismét elhasználhatjuk.
10. nap A hűtős kovászunkon már felfedezhetjük a buborékokat. Teljesen normális, ha már nem emelkedik annyit, mint szobahőmérsékleten. Valamivel nyúlósabb, és lágyabb, mint első etetésnél. 10 dkg kovászt összegyúrunk 5 dkg vízzel és 10 dkg liszttel, ismét gömbölyítjük, üvegbe tesszük, már csak a tetejét kenjük be olajjal. Bevágjuk kereszt alakban, folpackkal letakarva 5 napra hűtőbe tesszük. Innentől a fóliára mehet gumi is, hogy minél kevesebb levegő jusson az üvegbe.
11-12-13-14. nap Nincs teendőnk. Ez a legkevésbé látványos időszak.
Egy biztos, ha bubis, akkor nincs gond, él a kovász.
15. nap A szokásos mennyiségeket összegyúrjuk, gömbölyítjük, üvegbe tesszük, bekenjük olajjal a tetejét, kereszt alakban bevágjuk, és 4 napra fóliával lefedve mehet a hűtőbe.
16-17-18-19. nap Nincs semmi tennivaló. Madre hűtőzik és biztosan megindul.
20. nap Ismét a szokásos adagokat összegyúrjuk. Nem kell gömbölyíteni, csak beletenni az üvegbe. Aki türelmetlen, 6-8 órát a pulton hagyhatja és figyelheti, mennyit emelkedik. 4 napra ismét hűvösre tesszük.
21-22-23-24. nap Nincs teendőnk. A térfogatnövekedés háromszoros és már nem esik vissza a szintje.
25. nap ELKÉSZÜLT a kovászunk :)
10 dkg-t etessünk meg ismét 10 dkg liszttel és 5 dkg vízzel és tegyük át egy nagyobb üvegbe. 24 órán át hagyjuk szobahőmérsékleten, másnapra dupláznia kell.
Ha mégsem, akkor újabb etetés következik. Olajozni már nem kell.
Amint befejeződött a térfogatnövekedés, mehet a hűtőbe.
Frissítése
Ha ritkán sütünk vele, 10 naponta frissítsük, ha gyengülne, akkor 1 tk mézzel lehet felturbózni.
Más esetben sütés előtti nap frissítsük a következők szerint:
Frissíteni ugyanúgy frissítünk, mint az etetések aránya, vagyis 2 rész liszt/1 rész víz. Amikor a térfogat minimum duplázódik, kész a sütésre. Mehet közvetlenül a tésztába, de süthetünk vele előtésztával is.Madre aránya a liszt mennyiségéhez viszonyítva 20-30% legyen (vagyis 50 dkg liszt esetében 10-15 dkg Madre megy a tésztába).
cookpad.com
Lievito Madre kovász / Kis Vuk receptje
összekeverem a masszát (nem kell pépesre) és vagy folpackba, vagy (egyszerűbb) zacskókba adagolom és a levesbe teszem a főzési idő felénél. Néha fordítok rajta, hogy átfőjön.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összekeverjük, forró olajban kisütjük, majd tejföllel tálaljuk.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMindent alaposan összekeverünk, majd egy palacsinta-szerű kivitelezéssel a tűzhelyen kisütjük a masszát. Fontos: a már nagyon forró serpenyőbe tedd, de vedd le kicsire a gázt és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 175 Celsius-fokra. Vágd fel és pirítsd meg a kolbászt és a hagymát, ha szereted, tegyél hozzá egy kis fokhagymát is. Keverd össze a tojásokat és a sajt nagyob...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű