350 g liszt
7 g só
1 dl (100 g) tej
0,75 dl (75 g) víz
50 g (kb 2 ek) tejföl
1,2 dkg (12 g) friss élesztő VAGY fél zacskó szárított
1 ek (10-15 g) olaj
Töltelék
kb 200 g sajt
kb 200 g sonka felvágott vagy kolbász,gomba, stb
A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen de ne forró.
A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és beleöntjük a langyos tejfölös keveréket.
Hagyjuk az élesztőt felfutni ez csak annyit jelent, hogy picit habos lesz a tej teteje. Szárított élesztőnél ezt a lépést kihagyhatjuk.
Beleöntjük az olajat.
Az egészet összegyúrjuk és kidagasztjuk. A dagasztást végezhetjük kézzel, kézi robotgép csavar alakú karjával, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel. Minden esetben addig gyúrjuk a tésztát amíg sima nem lesz a felülete és nem ragad a kezünkhöz.
40 percen át kelni hagyjuk a tésztát
6 db-ba vágjuk (kb 100 g) és gombócokat formázunk belőle
Picit lisztezett felületen kb 15-20 cm-es átmérőjű kört nyújtunk belőle.
Egyik negyedére felvágottat vagy kolbászt rakunk, a másik negyedére a felvágott mellé reszelt sajtot.
Félbe hajtjuk és a szélét lenyomkodjuk, majd megint félbe úgy hogy a sajtos negyed legyen felül, így egy háromszöget kapunk.
Sütőpapíros tepsire tesszük.
Tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal vagy magvakkal. Ha szép fényesre szeretnénk, akkor kenjük le felvert tojással a tetejét, de nem szükséges.
15 percet kelesztjük tepsin a zsemléket .
Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra alul felül sütésen.
Szép pirosra sütjük, kb 15-25 perc kell nekik. Ha szépen megpirult a tetejük már jók is.
kalcirecept
Langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk. Az olajat és sót is hozzákeverjük, majd lisztet is hozzáadagoljuk. Ízlés szerint oregánóval pikánsabbá tehetjük lee...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElindítjuk a dagasztást. 3-4 perc után, amikor már összeállt a tésztánk több részletben hozzáadjuk a puha vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. A bedagasztott...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejben feloldottam 1 teáskanál cukrot, belemorzsoltam és felfuttattam az élesztőt. A lisztet tálas mixer edényébe szitáltam. Hozzáadtam a sót, az enyhén felvert tojást,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben el...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű