menu

Családireceptkönyv.hu

Epres sajttorta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Kekszes alap:
1 csomag édes zabkeksz (215 g)
10 dkg margarin
Töltelék:
25 dkg mascarpone
25 dkg tejföl
20 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
3 tojás
Eperzselé:
5-6 szem eper
1 ek cukor
1 csomag vaníliás cukor
reszelt citromhéj
2,5 dl víz
1 csomag tortazselé

Elkészítés:


Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről vonjunk be többrétegű alufóliával, majd a belsejét béleljük ki sütőpapírral.

A zabfalatokat morzsoljuk össze. A margarint (v. ízlés szerint vajat) hevítsük fel, majd öntsük hozzá a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan keverjük össze, öntsük bele a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen lapogassuk el.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 10 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt beletöltenénk a tölteléket.

Tegyük egy keverőtálba a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan keverjük össze.

Ezután egyesével adjuk hozzá a tojások sárgáját, és mindegyikkel szintén keverjük alaposan össze a masszát.

A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a krémes masszához. Végül a kihűlt, kekszes alapra óvatosan öntsük rá.

Egy tepsibe helyezzük bele a megtöltött tortaformát. Ezután öntsünk a tepsibe annyi meleg vizet, hogy félig ellepje a belehelyezett, fóliába csomagolt tepsit.

Ezután helyezzük vissza a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük (pároljuk) 60 percig a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)

A sütési idő letelte után kapcsoljuk ki a sütőt, majd résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját, és így hagyjuk a tortát kihűlni.

Az apróra feldarabolt epret tegyük bele egy edénybe, majd öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd forraljuk fel.
Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe.

Az eperléhez ezután állandó keverés mellett adjuk hozzá a tortazselét, majd keverjük simára.
Ezután tegyük vissza a tűzre, és forraljuk fel. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett főzzük egy percig, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.

A teljesen kihűlt torta tetejére öntsük rá az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét rakjuk ki félbevágott eperszemekkel. (Ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed.)

Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk.

Epres sajttorta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Andrea
Csokikrém torta bevonásához
Csokikrém torta bevonásához

Pudingot megfőzni, lefóliázni és hagyni hűlni, langyosan átturmixolni, majd kihűteni teljesen, majd a kakaót és a vajat (3 részletben) is belekeverni mixerrel.

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Rákóczi-túrós pavlova
Rákóczi-túrós pavlova

150 fokra melegítjük a sütőt. Robotgéppel a tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd a gépet a legmagasabb fokozaton járatva, kanalanként hozzáadagoljuk a porcukrot, mind...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás-diós fahéjas gyors torta
Almás-diós fahéjas gyors torta

Töltelék előkészítése: Az almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A diót apróra vágjuk, a cukorral és fahéjjal összekeverjük. Tészta készítése: A vajat a cukorral és a v...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pezsgőkrémes torta
Pezsgőkrémes torta

A tésztához a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy 23 cmes sütőformát kivajazunk, kilisztezünk. A lisztet elkeverjk a sütőporral és a sóval. Robotgépben krémesre keverjük a vajat...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk