Piskóta
30 dkg cukor
30 dkg darált dió
10 tojásfehérje
1 evőkanál liszt
Krém
30 dkg vaj
12,5 dkg cukor
5 tojássárgája
5 dkg darált dió
2,5 dl tej
fél dl rum
negyed vaníliarúd
A tetejére
sárgabaracklekvár
10 dkg fehér csoki
5 dkg étcsoki
Verd fel a tojásfehérjét a cukorral, majd add hozzá a liszttel vegyített darált diót Óvatosan keverd egyneművé a masszát. Süss belőle öt, 20-23 centi átmérőjű vékony lapot 180 fokos sütőben körülbelül tíz-tíz perc alatt.
A krémhez a tojássárgákat keverd habosra a cukorral. A tejet pedig tedd fel melegedni a vaníliarúd kikapart magjával. Amikor felforr, vékony sugárban, gyorsan kevergetve csorgasd hozzá a tojássárgákat, és kis lángon főzd sűrű krémmé, majd hagyd kihűlni. A vajat is habosítsd ki kevés porcukorral vagy vaníliás cukorral, rummal, add hozzá a diót, és több részletben forgasd a már kihűlt tojásos krémhez.
Oszd négy részre, kend a lapokra, majd rakd egymásra a piskótákat. A torta oldalát is vond be krémmel, és szórj rá darált diót. A tetejét kend meg forró lekvárral, utána olvaszd fel a fehér csokit, majd gyors mozdulatokkal, széles kés segítségével egyengesd a torta tetejére. Az ugyancsak felolvasztott étcsokit körkörösen csorgasd rá, és tűvel vagy fogvájóval húzd ki, azaz formázz pókhálót. A torta oldalára szórj darált diót.
Elkészítés: 35 perc, sütés: 50 perc
A hozzávalókat egy aprítógépben összeaprítjuk. Egy kissé ragadós masszát kell kapjunk, ezt egy folpack-al kibélelt tortaforma aljában szétnyomkodjuk és betesszük a mélyhűtőbe. A k...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KözepesA piskótához a tojást válasszuk ketté. A tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá, majd forgassuk hozzá a tojássárgáját. A finomlisztet, a réteslisztet és a sütőport ke...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA tojássárgát habosra keverjük a cukrokkal, hozzáadjuk a citrom levét és héját, majd belekeverjük az olvasztott vajat is. A sütőport alaposan hozzákeverjük a liszthez. A lisztet...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA túrót egy villa segítségével törd össze, majd a vajjal, a cukorral, a sóval, valamint a tojások sárgájával keverd össze. Add hozzá a vaníliás pudingport, a sütőport és a búzadar...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű