Hozzávalók (körülbelül 30×35 -ös tepsihez):
Tésztához:
55 dkg liszt
8 -10 dkg margarin
12 dkg porcukor
2,5 dl tej
1 csomag szalalkáli
Krémhez:
1 l 3,6-os tej
3 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
30 dkg cukor
6 -7 púpozott evőkanál liszt
5 dkg margarin
Tetejére:
olvasztott étcsokoládé
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a hideg margarint és azzal elmorzsoljuk. A szalakálit tejben elkeverjük és a cukorral együtt a lisztes keverékhez adjuk. Annyira gyúrjuk össze, hogy körülbelül közepes rugalmasságú, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Az elkészült tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, amelyből 6 cipót formálunk. A lapokat egyesével kinyújtjuk és a tepsi hátulján egy sütőpapír segítségével 180°-on, 8-10 perc alatt készre sütjük.
Miután a lapokat kisütöttük a krém készítése következik.
Egy keverőtálba kimérjük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a vaníliás cukrot, majd hozzáöntünk 2 dl tejet és jól- csomómentesre elkeverjük.
Az 1 liter tejből megmaradt 8 dl-t feltesszük a tűzhelyre egy edénybe forrni. Amikor a tej elkezd melegedni, tehát langyosodni, akkor hozzákeverjük az előzőleg már elkészített kakaós masszát és a krémet sűrűre főzzük.
Miután besűrűsödött, a tűzhelyről félrehúzva laza mozdulatokkal belekeverjük a még forró krémbe a margarint.
A krémet hagyjuk egy picit hűlni, de még meleg krémmel kenjük meg a lapokat. Hagyjuk puhulni.
A tetejét porcukorral szórjuk meg, vagy pedig olvasztott csokival öntjük le.
Elkészítés: 160 fokra melegítjük elő a sütőt. Egy 20 cm x 20 m-es sütőtálat kibélelünk sütőpapírral. Elválasztjuk a tojásokat. A tojásfehérjét felverjük habnak. Félretesszük. A...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűézi mixerrel a túrót és a porcukrot összekeverem, fokozatosan adom hozzá a tejet, majd az olajat. Ezután már kézzel dolgozom bele a sütőporral és pici sóval elkevert lisztet. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A lisztet és a sütőport összekeverem, belereszelem a citrom héját. 2. A margarint felhabosítom a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadom a tojásokat és a csipetnyi s...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz