Családireceptkönyv.hu

Mézes gesztenyés krémes


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
400 g liszt
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál méz
2 tojás
200 g cukor
50 g vaj
2 kiskanál szódabikarbóna

Főzött krém:
fél liter tej
4 ek. enyhén púpozott liszt
200 g porcukor
1 teáskanál vanília kivonat

Gesztenyekrém:
500 g gesztenyemassza
150 g puha vaj
100 g cukor
3 evőkanál rum
Tetejére:
100 g étcsokoládé
1 evőkanál olaj

Díszítéshez:
1 pici tojás fehérje és 100 g porcukor fényes habosra verve

Elkészítés:


A kakaót, mézet, cukrot, tojást és vajat gőz felett összeolvasztjuk, melegítjük.
Utána a szódabikarbónás liszthez forgatjuk egy hablapát segítségével, majd a végén kézzel a lisztezett munkapulton jó összegyúrjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és 35x25 cm-es téglalappá nyújtjuk mindegyiket a vajazott lisztezett gáztepsi hátulján és ezen sütjük 8(!) percig. Amíg az egyik tésztával dolgozunk a többit tegyük félre, folpakkal letakarva a meleg konyhában, mert, ha nem hűl ki a tészta akkor könnyen nyújtható marad.
8 perc sütési idő után kivesszük a tepsit, és 5 percig hagyjuk a tepsi hátulján, hogy készre süljön, majd palacsinta lapáttal vagy egy hosszú késsel óvatosan leválasztjuk. Így készítjük a következő 2 lapot is, de a tepsi hátulját letöröljük, újra vajazzuk és lisztezzük.
A vajat kikeverjük a porcukorral a gesztenyével és rummal.
A lisztet és cukrot összekeverjük, majd kézi habverővel apránként hozzákeverjük a tejet, hogy csomómentes legyen, majd sűrű krémmé főzzük. Hideg vízbe állítva sűrűn megkeverve lehűtjük, majd robotgéppel a vajas gesztenyéhez dolgozzuk.
A lapokat megtöltjük, legfelülre tésztalap kerül.
Vízgőz felett összeolvasztjuk a csokoládét és az olajat, majd bevonjuk vele a süteményt. Gyorsan mehet a hűtőbe dermedésig, de éjszakára vagy pár órára vegyük majd ki, hogy a sütemény összepuhuljon.
Ha szeretnénk, hogy ünnepi külseje legyen, írókázzuk be a tetejét.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Ünnepi ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Receptek
töltöttkáposzta (Diéták és álmok)
töltöttkáposzta (Diéták és álmok)

A gerslit 30 perc alatt 3 dl vízben megfőzzük. A húst összekeverjük a főtt gerslivel, a tojásokkal, a sóval, a borssal, a 2 evőkanál olajon megdinsztelt apróra vágott vöröshagymáva...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Nutellás csillag
Nutellás csillag

Az élesztőt kevés cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet, olvasztott vajat, maradék tejet, tojás sárgáját és a csipet sót egy tálba tesszük, elkeverjük, hozzáadjuk a kovászt és sima...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Évi féle elronthatatlan torta piskóta
Évi féle elronthatatlan torta piskóta

A sütőt előmelegítjük 160 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (140 fok légkeveréssel) és egy 20 cm-es tortaformát sütőpapírral kibélelünk. A vajhoz öntjük a tejet és felforrósí...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Farsangi fánk  Bernáth József
Farsangi fánk Bernáth József

Ha február, akkor farsang. ? Ha farsang, akkor fánk! Meglangyosítjuk a tejet. Egy keverőtálba öntünk belőle egy keveset, beleszórunk 1 evőkanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesz...

Elkészítési idő: 1 ó 10 p
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk