Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál só
- 5 dkg élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 kávéskanál cukor
- 2 tojássárgája
- kb. 1 dl tejföl
- 20 dkg trappista sajt a szóráshoz
+ a tetejére tojásfehérje
esetleg szezámmag
Elkészítés:
1. Az élesztőt cukorral elkevert langyos tejben felfuttatom. A többi hozzávalókkal a sajt kivételével egy közepesen lágy, puha kelt tésztát készítek, kelesztőtálba teszem és fél óráig kelesztem.
Lehet a kenyérsütőgép üstjében is összeállítani a tésztáját: A lisztben elkeverem a cukrot és sót. A tojásokat, 1 dl tejfölt, a zsírt, vajat vagy margarint beleteszem a gép üstjébe, erre ráöntöm a lisztet, melynek közepébe pici mélyedést csinálok, ebbe belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a tejet, és bekapcsolom a gépet a dagasztás programra. Amikor dagasztja a gép a tésztát, akkor ránézek, hogy valóban egy közepesen lágy, puha tésztát fogok-e kapni, és ha úgy látom, hogy még picit kemény a tészta, akkor teszek még hozzá egy kicsi tejfölt. Aztán fél óráig kelesztőtálban kelesztem.
2. Közben lereszelem a sajtot.
3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtom kb. 5-6 mm vastagra, rászórom a sajt 2/3 részét és feltekerem, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtom (vagyis összehajtom a rudat).
4. Ezután kétfelé vágom a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtom kb. 5 mm vastagra, megkenem tojásfehérjével, megszórom a maradék reszelt sajttal, vagy szezámmaggal. Enyhén rányomkodom, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágom.
5. Sütőpapíros tepsire teszem, forróra előmelegítem a sütőt, majd 180 fokon légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütöm. (Nem sütöm túl barnára, hogy amikor kihűl, puha maradjon.)
Sima sütőben is lehet sütni, de valószínű, hogy több ideig tart a sütési idő.
Mindent összedagasztani, legalább 1 órát hideg helyen pihentetni. Utána kinyújtani téglalap alakúra és kb. fél cm vastagságúra. 1 egész tojással megkenni, négyzet alakúra felszelet...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrjuk, a könnyű, de nem ragacsos tésztát 7-8 mm vastagon kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk. 170 fokon légkeveréssel 15-17 percig sütjük.
Elkészítési idő:Rétes nyújtás nélkül elkészítése a lisztet, a tejfölt és a tojást egy kicsi sóval összedolgozzuk, kinyújtjuk, a kenéshez a 12 dkg olvasztott zsírt 6 dkg liszttel e...
Elkészítési idő:1 A lisztet, a tojássárgát, a Ramát, a sót, az ecetet és a tejfölt összegyúrni, majd egy napot pihentetni a hűtőben. Másnap átgyúrni, 3-4 mm-re nyújtani, derelyevágóval rudakat vá...
Elkészítési idő: