Hozzávalók:
kb. 2 kg-os sütőtök
1 birsalma felkockázva
50 ml almalé (ha nincs, jó a tiszta víz is!
1 citrom leve
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt kardamom
1/2 mokkáskanál őrölt indiai citromfű
1 csipet őrölt szegfűbors
1 csipet bourbon vanília por
5-6 csepp citromolaj
Elkészítése:
A sütötököt vágjuk kétfelé, magozzuk ki, és sütőben süssük puhára.
Közben a felkockázott birsalmát főzzük puhára az almalében.
Ha megsült a tök, akkor a belsejét a héjából kanalazzuk a birsalmás lábosba, majd főzzük tovább. Ha túl száraz lenne, akkor önthetünk alá fél deci almalevet vagy vizet) még.
Pürésítsük össze krumplitörővel szétnyomkodva vagy botturmix segítségével, majd adjuk hozzá a fűszereket és a citrom levét.
Főzzük további 20-25 percig lassú tűzön.
A tűzről levéve keverjük bele a citromolajat, majd öntsük át előkészített, fertőtlenített befőttesüvegekbe, és 5 percre állítsuk a feje tetejére, majd aki akrja, tegye be szárazdunsztba. (nekem dunszt nélkül is el szokott állni!)
Meghámozzuk a burgonyát, megmossuk, nyersen karikákra vágjuk, fűszerezzük, ráöntjük a zsiradékot, összekeverjük, elektromos sütőtálba (nem sütőbe!/) helyezzük, lefedjük. 120 fokon...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fűszereket egy tepsire szórom és a 200 fokosra előmelegített sütőben 5 perc alatt megpirítom. Hagyom kissé kihűlni, majd egy mozsárban kissé összetöröm őket. Elkeverem a fekete t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy magas falú edényt forró vízbe állítunk, és ebbe rakjuk az apróra vágott csalánt. Ha van régi mák darálónk, akkor használjuk bátran és pépesítsük a friss növényt. Én inkább a fr...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepeskörözött: 250 g túró (tejmentesen étkezőknek: Totu), 100 g 12%-os tejföl (tejmentesen étkezőknek: kókuszkrém), só, bors, pirospaprika ízlés szerint (fasírt fűszersóval helyettes...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű