A tésztához:
• 60 dkg liszt
• 20 dkg margarin
• 10 dkg cukor
• 1 csomag sütőpor
• 2 tojássárgája
• csipet só
• 1 citrom reszelt héja
• 2 evőkanál tejföl
A tészta hintéséhez:
• zsemlemorzsa
A töltelékhez:
• 2 kg alma
• fahéj
• cukor vagy méz ízlés szerinti mennyiségben
A tészta kenéséhez:
• 1 tojássárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, elfelezzük. 2 cipót formálunk, kinyújtjuk, az egyiket egy közepes tepsi aljába fektetjük, megszórjuk zsemlemorzsával, majd rátesszük a tölteléket és a másik lappal befedjük. Tojássárgával lekenjük. A töltelékhez az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, 4 részre vágjuk, mézzel, fahéjjal ízesítjük és 1 dl vizet öntve alá megpároljuk a gázon. Kihűtve tesszük a tésztára a tölteléket.
A vizet és a margarint feltesszük főni. Ha már a margarin elolvadt és forr, a tűzről levéve hozzákeverjük a lisztet, simára keverjük, majd visszatéve a tűzre 2-3 percig még, álland...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mákos tésztához a 2 egész tojást a cukorral, a vaníliás cukorral kikeverjük. Utána hozzákeverjük az olvasztott margarint, a tejfölt, a darált mákot, a reszelt citromhéjat, a lisz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztához a lisztet, porcukrot, darált diót, sót, citrom héját összekeverem egy tálban és kézzel beledolgozom a vajat. Elég lágy lesz a massza,de estétől reggelig hűtőben pihent...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA Rámát a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom. 2 cipóra osztom, én úgy szoktam, hogy az egyik cipót nagyobbra hagyom kicsivel (ez lesz a süti alja),...
Elkészítési idő: 1 1/2 óra Nehézség: Könnyű