menu

Családireceptkönyv.hu

Rizsfelfújt


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Recept:
25 dkg rizs
7 dl tej
1 mk só
7 ek cukor
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 cs vanilia cukor
fél citrom reszelt héja
5 tojás.

A forma kikenéséhez:
1 dkg vaj
1 marék zsemlemorzsa.

Elkészítés:


A tejet a sóval és 2 ek cukorral felforraltam, beletettem a jól megmosott rizset, és lassú, tűzön puhára főztem.
Elkapcsoltam alatta a tüzet, és beletettem 10 dkg vajat. Jól megkavartam, közben a vaj el is olvadt a tejberizsben.
Jó ideig egészen mást csináltam, amíg a rizs langyosra hűlt.
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáit hozzáadtam a már kihűlt rizshez, a fehérjét pedig abba a magas falú tálba, amiben később fel akartam verni.
A rizsbe beletettem még a vanilia cukrot,a reszelt citromhéjat, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát. Jól elkevertem azokat benne.
A fehérjéket egy pici sóval felvertem, majd a maradék (5 ek) cukrot kanalanként hozzáadtam Jó kemény habot vertem.
A hab 1/3-ad részét hozzáadtam a rizshez, és alaposan, erőteljesen elkevertem benne. A maradék 2/3-ad részt finom mozdulatokkal, óvatosan kevertem a rizshez.
A nagyobb fajta kuglóf formát kivajaztam, zsemlemorzsával meghintettem, majd a rizses masszát beleöntöttem, és elsimítottam.
180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Ez annyit jelentett, hogy egy hústűt beleszúrtam a rizsfelfújt közepébe. Ha nem lett ragacsos a tű, amikor kihúztam belőle, akkor megsült, és vehettem is ki a sütőből.
Ha a tészta hozzáragadt a tűhöz, még sülnie kell, tehát visszateszem egy időre a sütőbe. Nekem éppen megsült. (Most 50 percig sütöttem.)
Kivettem, és a tortaformában hagytam egy ideig.
A kuglóf formában lévő rizsfelfujtat egy tompa hegyű késsel elválasztottam a formától, majd egy lapos tányérra vagy tálra borítottam azt.
Sárgabarack dzsemet és áfonya lekvárt valamint fekete ribiszke szörpöt kínáltam mellé.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar mákos linzer
mákos linzer

a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sütőport és a porcukrot, belekeverjük a 1 tojássárgáját és a tejfölt, nem túl kemény tésztává gyúrjuk,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós - Túrós zserbó
Túrós - Túrós zserbó

1. A lisztet a porcukorral, szódabikarbónával és a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, összegyúrjuk. (Nekem egy kicsit több tejföl kellett bele.) 2. Háro...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Túrós süti
Túrós süti

Melegítsük elő a sütőt jó közepes hőmérsékletűre. Öntsük a hozzávalókat egy tálba és jól keverjük össze. (Célszerű a vajjal, a túróval és a tejföllel kezdeni) Öntsük a masszát a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszhercegnő
Kókuszhercegnő

A vajat, a tejfölt, a lisztet, a sütőport, a cukrot és a kakaót egy tálba tesszük és jól összegyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát. Két lapot nyújtunk, az első lapot sütőpapírral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk