Recept:
25 dkg rizs
7 dl tej
1 mk só
7 ek cukor
10 dkg vaj
5 dkg mazsola
1 cs vanilia cukor
fél citrom reszelt héja
5 tojás.
A forma kikenéséhez:
1 dkg vaj
1 marék zsemlemorzsa.
A tejet a sóval és 2 ek cukorral felforraltam, beletettem a jól megmosott rizset, és lassú, tűzön puhára főztem.
Elkapcsoltam alatta a tüzet, és beletettem 10 dkg vajat. Jól megkavartam, közben a vaj el is olvadt a tejberizsben.
Jó ideig egészen mást csináltam, amíg a rizs langyosra hűlt.
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáit hozzáadtam a már kihűlt rizshez, a fehérjét pedig abba a magas falú tálba, amiben később fel akartam verni.
A rizsbe beletettem még a vanilia cukrot,a reszelt citromhéjat, a megmosott és lecsepegtetett mazsolát. Jól elkevertem azokat benne.
A fehérjéket egy pici sóval felvertem, majd a maradék (5 ek) cukrot kanalanként hozzáadtam Jó kemény habot vertem.
A hab 1/3-ad részét hozzáadtam a rizshez, és alaposan, erőteljesen elkevertem benne. A maradék 2/3-ad részt finom mozdulatokkal, óvatosan kevertem a rizshez.
A nagyobb fajta kuglóf formát kivajaztam, zsemlemorzsával meghintettem, majd a rizses masszát beleöntöttem, és elsimítottam.
180 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e. Ez annyit jelentett, hogy egy hústűt beleszúrtam a rizsfelfújt közepébe. Ha nem lett ragacsos a tű, amikor kihúztam belőle, akkor megsült, és vehettem is ki a sütőből.
Ha a tészta hozzáragadt a tűhöz, még sülnie kell, tehát visszateszem egy időre a sütőbe. Nekem éppen megsült. (Most 50 percig sütöttem.)
Kivettem, és a tortaformában hagytam egy ideig.
A kuglóf formában lévő rizsfelfujtat egy tompa hegyű késsel elválasztottam a formától, majd egy lapos tányérra vagy tálra borítottam azt.
Sárgabarack dzsemet és áfonya lekvárt valamint fekete ribiszke szörpöt kínáltam mellé.
Összegyurni formába tenni és nyomkodni kifele 180fok sütő függő de hamar meg sűl még ami barnásra sikerűl is finom másnapra meg puhul zacskoban
Elkészítési idő:A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét felverjük. A sárgáját kikavarjuk a cukorral. A csokoládét vízgőz fölött megolvasszuk és kihűtjük, majd a tojássárgájához keverjük és hozzáad...
Elkészítési idő: 1 óraA tojásokat xilittel, olajjal habverövel felverem. Majd hozzá adom a vanília aromát, örölt mandulát, zabpelyhet , sütöport majd óvatosan csomó mentesre keverem. A masszát sütöpapír...
Elkészítési idő: