menu

Családireceptkönyv.hu

Amerikai fánk, sütőben --Garffyka


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


2,5 dl tej
2 tojássárga
1 ek rum (érdemes valódi rumot használni; elhagyható, de jót tesz az ízének)
1 citrom reszelt héja (kihagyható)
50 dkg liszt
6 dkg puha margarin
8-10 dkg cukor (részben vagy egészében lehet vaníliás cukor, érdemes házit használni)
pici csipetkényi só
3 dkg friss élesztő

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit kenyérsütő gép formájába rakom, alólra a tojássárgák, tej (éppencsak langyos, de legalábbis nem hűtőhideg) és rum, rámérem a lisztet, belereszelem a megmosott és szárazra törölt citrom héját, majd belekockázom a puha margarint. A cukorral lehet játszani, lehet fele részben vaníliás cukor (lehetőleg házi, az valóban vaníliás), de akár az egész is. Második sütésnél csak vaníliás cukrot tettem bele, igaz, csak 8 dkg-t, mert elfelejtettem időben feltölteni a vaníliás cukros köcsögömet.
Dagaszt-keleszt programot indítok, ez másfél óra alatt lefut. Lehet dagasztókaros robotgéppel vagy természetesen kézzel is dagasztani és utána letakarva, meleg helyen, tálban keleszteni a fánktésztát, de mivel általában időhiánnyal küzdök, a kenyérsütő gépre bíztam ezeket a lépéseket.
Másfél óra múlva egészen enyhén lisztezett lapítóra (nyújtódeszka) borítom a hihetetlenül szépen megkelt, levegős, rugalmas, rendkívül jó állagú tésztát. Finom, de határozott mozdulatokkal kicsit átgyúrom, majd laskanyújtóval (sodrófa :) másfél ujjnyi (kb 2cm) vastagra nyújtom.
A fánkokat, ha csak lehetséges, érdemes sütiformázóval (pogácsa/fánkszaggatóval; ezek a formák élesebbek, mint egy pohár) és határozott mozdulattal kiszaggatni a tésztából, így a fánk széle nem törik össze és sütés alatt szebben felnő, szinte szalagosodik.
középen lyukas fánkokhoz először a nagyobbik (kb 7 cm átmérőjű) pogácsa/fánkszaggatóval dolgozom. A kiszaggatott tésztát átemelem a sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd ott vágom ki a közepét (kb 3/4 cm átmérőjű formával). Így a lapítóról tepsibe emelés közben nem oválosítom el a kört.
A középről kiszaggatott kisebb fánkokat külön tepsibe sorakoztatom, ezeket is levegősen egymás mellé, mert utókelesztés és sütés közben nőni fognak.
A "szabászati hulladékot", azaz a kiszaggatás után megmaradt tésztát összegyúrom, kétujjnyi vastag rúddá sodrom, nagyjából húsz cm-s darabokat csípek belőle. Ezeket a darabokat középen összehajtom és a két szárát összefonom. Így lesz belőle "szarkaláb" :)
Lyukatlan :) fánkokat egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsa/fánkszaggatóval vágom ki, így utókelesztés és sütés után sem lesznek (szinte) ijesztően óriásiak.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Túróguru torta
Túróguru torta

Az 5 tojásból a szokott módon piskótát sütünk, majd félretesszük hűlni. A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, az alaposan megmosott, lereszelt citromhéjat és a kifacsar...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Kakaós kalács
Kakaós kalács

A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe teszem, és a gépet a tészta programon elindítom. Nálam ez a 7-es. A gép a tésztát összeállítja és dagasztja 20 percig. Ha lejárt a 20 perc...

Elkészítési idő: kb2óra 15 perc
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Erika
Citromos szelet
Citromos szelet

Készítsük el a fehér csokoládés krémet. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük a mascarponéhez, adjuk hozzá a vaníliaaromát. Ha szeretnénk, k...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Diós, nutellás Jó reggelt keksz
Diós, nutellás Jó reggelt keksz

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A zabpelyhet a dióval keverjük össze. Egy másik tálkában olvasszuk fel a vajat, majd tegyük hozzá a tojást és a cukrot és kavarjuk össze. Nem k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk