1 kg főtt burgonya
30 dkg finomliszt
2 evőkanál Vénusz olaj
1 evőkanál búzadara
1 db tojás
só
pici cukor
A töltelékhez:
házi lekvár (szilva és meggy)
Valamint:
zsemlemorzsa
10 dkg teavaj én étolajjal készítem
fahéjas porcukor
A krumplit héjában főzöm, hagyom kihűlni, megpucolom és áttöröm egy nagyobb tálba. Hozzáadom a többi hozzávalót, és rugalmas, puha krumplis tésztát gyúrok. Lisztezett asztalra teszem, és 2 gombócot formázok belőle. Az egyik lesz az alja, a másik a teteje.
A tésztákat kinyújtom, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazok az egyikre, annyit, ahány darabot szeretnék. Sodrófára tekerem a másik tésztát, és betakarom vele a lekvárgombócosat. Az ujjammal körbenyomkodom, majd derelyevágóval véglegesen elvágom a derelyéket.
Közben nagy lábosban sós vizet forralok, és nem rakom egyszerre bele, mert nem szeretném, ha szétázna, hanem 4-5 db-ot teszek csak a forró vízbe, majd 2-3 perc múlva a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába forgatom.
Ezután újból 4-5 darabot belecsúsztatok, ha megfőtt, szűrőlapáttal kiszedem, és beleforgatom szintén a zsemlemorzsába.
A hagymát megpirítom kézibeállításon Ellában.
Elkészítési idő:2 evőkanál olívaolajon üvegesre pároltam egy nagy fej hagymát, hozzáadtam a darált húst, himalája sót, borsot, majoránnát. Megfőztem, s csak ezután töltöttem meg vele a padlizsánt...
Elkészítési idő:Egy serpenyőben megfelelő mennyiségű olaj hozzáadásával a kockára vágott sonkát, vöröshagymát és a csirkemellet pár percig pirítjuk. Ízesítjük sóval, borssal, tárkonnyal és a fűsz...
Elkészítési idő: 35