1 kg sertésszív, sertésnyelv, sertéstüdő
2-3 nagy vöröshagyma
fokhagyma
babérlevél
só
egész feketebors
pirospaprika
liszt
citrom
kristálycukor
mustár
tejföl
zsemlegombóc
2 szikkadt zsemle
15 dkg liszt2 tojás
víz
1 cs petrezselyem
3 ek olaj
só
őrölt fekete bors
A jól megmosott tüdőt, szívet, nyelvet fokhagymás, babérleveles, sóval, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni és még beledobunk 1 nagy fej egészben hagyott, megtisztított vöröshagymát is. Kb 1,5-2 órát főzzük fedő alatt, majd amikor a szív és a tüdő és a nyelv megpuhult, kivesszük a főzőléből, kihűtjük, hörgőktől, inaktól megtisztítjuk és vékony metéltre vágjuk. Kevés olajon 1 ek cukrot világosra pirítunk, majd a 1 púpozott ek lisztet hozzáadva tovább kevergetjük vízzel vagy a főzőlével felöntve mártás sűrűségűre forraljuk. Ízesítjük sóval, mustárral, citromlével, tejföllel. Beleforgatjuk az összevágott belsőségeket és további 4-5 perc alatt jól összeforraljuk.
Zsemlegombóc
A zsemléket kisebb kockákra vágjuk, tepsibe téve sütőben aranybarnára pirítjuk.Egy nagy tálba a lisztből, tojásból, vízből nokedli tésztát készítünk, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a kihűlt zsemlekockákat és a finomra vágott petrezselymet. Negyed óráig pihentetjük, majd vizes kézzel apró gombócokat formálunk a masszából. Forrásban lévő, enyhén sós vízben megfőzzük. Kb 10-12 perc alatt főnek készre.
A csirkemellet megtisztítjuk, felcsíkozzuk, majd egy tálba téve addig folyatjuk rá a hideg vizet, míg a lefolyó víz már nem zavaros. Ezután lecsurgatjuk. A hagymát apróra felkoc...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűlink
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szalonnát felaprítjuk és kisütjük a zsírját. A szalonnadarabokat kiszedjük és a zsírban megpirítjuk a felaprított hagymát és a paprikát. A répát is apróra vagdossuk, hozzákeverjü...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA krumplit, a füstölt kolbászt és a virslit vékonyan szeleteljük fel. A sajtot reszeljük le és a tojásokat üssük bele egy tányérba, majd villával alaposan verjük fel. Egy tepsibe...
Elkészítési idő: 1-1.5 óra Nehézség: Könnyű