menu

Családireceptkönyv.hu

Töltött káposzta gerslivel avagy árpagyöngy-gyel


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kisebb savanyú káposzta fej
1 kg sertéshús darálva (lapocka, comb, dagadó akár vegyesen is )
250 g árpagyöngy (gersli)
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika
őrölt bors
3 teáskanál só
3-4 hagyma
1 fej fokhagyma
szálas káposzta

Elkészítés:


A káposztafejről lehántom egyenként a leveleket, és a torzsarészt egészen vékonyra vágom, így a levél könnyen hajlítható lesz.
A gerslit folyóvízzel átmosom, sem beáztatni, sem előfőzni nem szoktam.
A darált húshoz ütök egy tojást, beleteszem a pirospaprikát, 2 teáskanál sót, borsot, gerslit, és alaposan elkeverem. Meg szoktam kóstolni, hogy elég sós-e (a gersli is felvesz főzés közben sót).
Tölteléket teszek a káposztalevélre, alulról ráhajtom, egyik oldalról is ráhajtom, feltekerem, most a másik oldalán az ujjammal a levelet betömködöm. Ha kész, a megmaradt leveleket és a fej középrészét apróra vágom. Ebből egy maréknyit a lábas aljára hintek, beleteszem a töltött káposztákat, egy marék szálas káposztával meghintem a tetejét.
Egy teáskanál sóval meghintem, ráöntök annyi hideg vizet, hogy épp ellepje, lefedem és felforralom. Forrás után mérsékelem a lángot, és lassú forralással kb. 1,5 órát főzöm.
Majd rántást készítek,a megfőtt káposztára öntöm,de előtte a rántásba is teszek sűrített paradicsomot.

Trükkök, tippek, praktikák:


Rántás készítése 2 evőkanál zsiradék (olaj/zsír, vaj/margarin), 2 evőkanál finomliszt, 2 dl víz. Elkészítés: A zsiradékot lábaskában felmelegítjük, beleszórjuk a lisztet, és lassú tűzön, gyakran megkeverve az ételnek megfelelő színűre (rózsaszín, világosbarna, sötétbarna) pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, egyszerre felöntjük a hideg vízzel, erőteljes mozdulatokkal csomómentesre elkeverjük. A szelíd forrásban lévő ételhez szűrjük, és "kiforraljuk", azaz fedő nélkül, lassú tűzön 10 percig forraljuk, hogy lisztes, "nyers" ízét elveszítse.

Tejföllel és kenyérrel tálalom.

Töltött káposzta gerslivel avagy árpagyöngy-gyel

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Péter
Húsleves (marhahúsból)
Húsleves (marhahúsból)

A húst (egy darabban) a hagymával (nem kell meghámozni) és a fűszerekkel 5 liter vízzel egy nagy lábasban feltesszük főni. Először felforraljuk, utána visszavesszük a hőfokot, hogy...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Töltött sült kifli
Töltött sült kifli

A kifliket kettévágjuk és a végüket szintén levágjuk. Egy fakanál nyelének a segítségével, kivájjuk a kiflik belsejét. A maradék kiflibelet késsel, vagy az ujjunkkal kivesszük. Így...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Vivien
Sárgaborsó-krémleves pirított gombával
Sárgaborsó-krémleves pirított gombával

A sárgaborsót alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, és vágjuk fel apróra. Egy edényben hevítsünk fel 2 evőkanál olajat, adjuk h...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csülkös babgulyás
Csülkös babgulyás

Az elkészítési idő kissé becsapós, mert a babot egy éjszakára be kell, hogy áztasd, hogy igazán jó legyen - ezzel csalhatsz is, ha csülök helyett például sertéscombból készíted, v...

Elkészítési idő: 30
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk