50 dkg túró
2 db nagy tojás
3 evőkanál búzadara
4 evőkanál grízes liszt
5 dkg vaj,
1 csapott evőkanál porcukor a tésztába
1 mokkáskanál só a tésztába
1 evőkanál olaj a főzővízbe
1 teáskanál só a főzővízbe
A túrót gondosan áttöröm , majd a tojások sárgájával, a vajjal, a búzadarával és a grízes liszttel, a sóval, a tojások kemény habbá vert fehérjével lazán összekavarom és legalább 1 órát, de 3-4 órán át is állni hagyom a hűtőben, hogy megdagadjon a búzadara.
Tipp: Ha hagyjuk, hogy megdagadjon a búzadara, később nem fő szét a gombóc
Közben olajon megpirítom a zsemlemorzsát szép barna színűre, és egy nagy edényben bő vizet forralok.
Vizes kézzel gombócokat formálok belőle, (kicsiket, mert megnő) és egy tálcára rakom. Mikor a víz forr megsózom és 1 evőkanál olajat öntök bele és belerakok annyi gombócot, amennyi elfér. Kicsit érdemes megkavarni óvatosan a vízben őket, mert képesek leragadni az edény aljára. Ügyelek arra, hogy a víz ne nagyon zubogjon, de a forrás egy pillanatra sem szűnjön meg. Kell neki 5 perc körülbelül, de megnézek egyet kettévágva, hogy megfőtt-e. Szűrőkanál segítségével könnyen kihalászhatóak.Pirított zsemlemorzsára szedem, rázogatással minden oldalát beleforgatom, aztán jöhet a kimaradt adag, amivel ugyanígy járok el.
Pirított zsemlemorzsára szedem, rázogatással minden oldalát beleforgatom, aztán jöhet a kimaradt adag, amivel ugyanígy járok el.
A zsemlemorzsában megforgatott gombócokat tálba teszem, majd tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálalom.
A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi éppen ellepi, sóval és mustárral ízesítve puhára főzzük kb 20-25 perc. Ezután az olajból, a lis...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűA megtisztított zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, enyhén sós vizben puhára főzzük, és alaposan lecsepegtetjük. - 3 evőkanál olajon 1 fej nagyon apróra vágott vöröshagymát m...
Elkészítési idő: 30 Nehézség: Közepes1 kg rizst meg főzök,hideg vizel többször le öblitem.és le csepegtetem.a májat,tüdőt és a zsiradékot meg főzöm,majd húsdarálón le darálóm.még melegen külön külön össze keverem óvat...
Elkészítési idő: 3-4 öra Nehézség: Közepes: A zúzát és a hagymát megtisztítjuk. Az előbbit nagyobb kockákra, az utóbbit finomra vágjuk, majd az olajon együtt megpirítjuk. A köménnyel és a zúzott fokhagyma felével fűszerezz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű