Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

házi kenyér, dagasztás nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:



50 dkg liszt
1 csapott teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
3,5-4 dl langyos-meleg víz

Elkészítés:


Egy nagy keverőtálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót és a porélesztőt, és szárazon fakanállal összekeverjük, hozzáöntjük a víz 3/4 részét, és fakanállal összekeverjük, ha a tészta nehezen akar összeállni, akkor még öntünk hozzá a vízből. Ragacsos, a nokedlitésztához hasonló állagot kell kapnunk. Egy benedvesített konyharuhával letakarjuk, és 12 órát szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni.

Alaposan lisztezett munkafelületre öntjük a pihentett tésztát, és nem ijedünk meg tőle: egyáltalán nem szép, rugalmas és fényes, de így van jól, ilyennek kell lennie! A szétterülő, nyúlós, ragacsos tésztát felülről és alulról, majd mindkét oldalról visszahajtjuk a tészta tetejére úgy, hogy még jócskén felvegyen lisztet, majd visszatesszük a liszttel alaposan meghintett tálba, és még 2 órát pihentetjük konyharuhával letakarva.

Egy fedeles tűzálló öntöttvas, cserép- vagy üvegtálat szárazon beteszünk a sütőbe, és 240 fokra állítva bemelegítjük a sütőt úgy, hogy az edényünk is jól átforrósodjon (kb. 15 perc).

Óvatosan kivesszük az edényt a sütőből, leemeljük a fedelét, és egyszerűen beleöntjük a tésztát, majd lefedjük, és 30 percre betoljuk a jó forró sütőbe. Ekkor levesszük a tetejét, és a kenyeret még visszatesszük 15 percre, hogy szépen megpiruljon.

A sütőből kivéve az edényből kiborítjuk a ropogósra sült kenyeret, óvatosan – mert tűzforró! – rácsra tesszük, és hagyjuk kihűlni. Csak teljesen kihűlve szeletelhető szépen: belül könnyű, lukacsos, kívül pedig jó ropogós

házi kenyér, dagasztás nélkül

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar kapros túrós lepény
kapros túrós lepény

A 30 dkg lisztből, 18 dkg vajból, kevés sóval, 2 tojássárgájával és annyi tejföllel, hogy kissé lágy legyen, tésztát gyúrunk. Ujjnyi vastagra nyújtva és a széleit fölhajtva tepsibe...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tünde
Ananász krémleves
Ananász krémleves

A cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 1,5 dl vízzel, hozzáadjuk a kockázott ananászt és a levét is. Beletesszük a fahéjat, vaníliás cukrot, pici citromlevet és felforraljuk. Ha...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Görög gyümölcsleves
Görög gyümölcsleves

A narancslevet tálba öntöttem. A tejszínt nagyon vékony sugárban kezdtem hozzáönteni, közben kézi habverővel folyamatosan kevertem, nehogy a tejszín kicsapódjon. Amikor az összes...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk