4 ev. kanálbúzafinomliszt
2,5 csészetej
125 gvaj
200 gCheddar sajt
2 kv. kanállágy mustár
só, bors
őrölt kömény (elhagyható)
szárított bazsalikom
Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk. Amikor már elég forró, rászórjuk a 4 evőkanál lisztet és aranyszínűre pirítjuk.
Ha a liszt már aranyszínű, felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a mustárt és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Ügyesen dolgozzunk, igyekezzünk, hogy a szósz csomómentes legyen.
Miután a szósz felforrt, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a bazsalikomot, ízlés szerint az őrölt köményt, végül a vajat és a nagy lyukú reszelőn lereszelt sajtos. Ha a sajt és a vaj felolvadt és elvegyült a többi hozzávalóval, pár percig még főzzük a mártást, és már használhatjuk is az isteni tésztákhoz.
A sajtszószoknak nagyon sok változata létezik, és használhatjuk őket zöldségekhez, tésztákhoz, húsokhoz, de akár burgonyaszirmokhoz vagy bármilyen sült krumplis körethez. Én nagyon szeretem őket, és egyik nagy előnyük, hogy nagyon sokféle sajtból készülhetnek, és így a végeredmény is nagyon változatos tud lenni. Most ezt a pár perces házi sajtmártást próbáltam ki, amit egyszerűen főtt tésztára kanalaztam, és tálaltam a családnak. Ha egy kicsit fel szeretnénk dobni, akkor a tésztát egy kis zsírjára sült szalonnába is beleforgathatjuk.
A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd alaposan kinyomkodjuk, majd a húshoz keverjük a többi hozzávalóval együtt. Félretesszük. A hagymát felaprítjuk, a zöldségeket csíkokra vágjuk. (Ne...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzilikonos sütőpapírral kibélelünk egy 22 cm átmérőjű piskótakarikát. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, hőlégkeverés nélkül! A lisztet elkever...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűsoféle van
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű