A fánkhoz
250 g búzaliszt (BL55)
150 ml tejföl (20%-os)
2 g porcukor
4 g fahéj (őrölt)
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
A sütéshez
étolaj
sárgabarack dzsem
porcukor
Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát - asztalon gyúrni könnyebb.
Folpackba csomagolva 15 percre hűtőbe tesszük.
A tésztát vékony liszten kb. 2-3 mm vastagra nyújtjuk.
Három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevagdossuk ollóval.
A korongok közepét enyhén benedvesítjük, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé.
A tésztákat középen ujjunkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
a mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket. Figyelem! Fontos, hogy az olaj kellően forró legyen, valamint hogy ne süssük sokáig a fánkokat, mert kiszáradnak, de elég ideig süssük őket, hogy átsüljenek!
A kész rózsafánkokat még melegen jól leporcukrozzuk barackízzel kínáljuk.
A rózsafánk egy igazi fánkkülönlegesség. Kevesen ismerik, és még kevesebben készítik. Ennek talán az az oka, hogy azt gondolják, bonyolult elkészíteni, pedig ez nem igaz. Lássuk csak!
350 g lisztet lekeverünk a sütőporral- Átszitáljuk, hozzáadjuk a kockára vágott vajat és morzsás állagúra dolgozzuk. Amikor már morzsás, hozzáadjuk a cukrot és vaníliacukrot, a 2 d...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA margarint és a zsírt a liszttel, 10 dkg porcukorral és a sütőporral összemorzsoljuk. A 7 tojás sárgáját kikeverjük a tejjel, és a tésztához adjuk. Jó összegyúrjuk, és fél órára a...
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: KönnyűElsőként a cukrot habosra keverjük 2 tojássárgájával, majd hozzáadjuk a vajat, a citrom lereszelt héját, és tovább keverjük. Az átszitált lisztet az élesztővel együtt hozzáadjuk és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA minta tésztája: Egy tojásfehérjét kemény habbá verünk 3 dkg cukorral, hozzáöntünk 3 dkg olvasztott vajat és 4 dkg lisztet. Kis időre hűtőbe tesszük, hogy kemény legyen. Ezu...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű