6 tojásfehérje
csipet só
1 tk. citromlé
6 ek. erythritol (por alakú)
6 dkg darált dió
4 dkg nyílgyökérpor
1 tk. szódabikarbóna
A krémhez:
6 tojássárgája
12 dkg erythritol (por alakú és ízlés szerint)
2 csapott ek. tápióka keményítő
3 dl mandulatej (más tej is jó)
1 dl erős főzött kávé
1 rúd vanília magjai
6 lap zselatin
2 dl kókuszkrém
+
A tetejére egész diószemek vagy darált dió
A tojásfehérjéket a csipet sóval kezd el felverni. Amikor félkemény, akkor kanalanként add hozzá az édesítőt és verd kemény, fényes habbá.A végén keverd bele a citromlevet, a száraz hozzávalókat vegyítsd el és óvatosan forgasd bele. A hab egy kicsit összeesik, de próbáld meg egyenletsen elkeverni. Egy kapcsos tortaformát bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a diós habot, simítsd el és 180 fokos sütőben süsd kb 25-30 percig. Hűtsd ki, húzd le róla a sütőpapírt, rakd tedd vissza a diós lapot a formába. A krémhez a mandulatejet öntsd egy vastagfalú fazékba, forrald fel. A tojássárgákat az édesítővel és a vaníliával keverd fehéredésig, ez kb 3-4 perc, majd add hozzá a tápióka keményítőt is és keverd csomómentesre. Alacsony fokozaton folyamatosan keverve lassú sugárban öntsd hozzá a forró tejet. Öntsd vissza az egészet a fazékba és folytonos keverés közben sűrítsd be a krémet. Fontos, hogy ne forrald fel, mert kicsapoódhat a tojássárgája. A zselatinlapokat hideg vízben áztasd 5 percig, szűrd le, majd old fel a forró kávéban. Öntsd hozzá a krémhez, keverd el alaposan, hagyd kihűlni. Amikor a krém kezd megdermedni, verd fel a kókuszkrémet és forgasd bele a kávés krémbe egyenletesen. Öntsd a krémet a diós alapra és tedd hűtőbe pár órára, míg teljesen megdermed. Tálalás előtt díszítsd egész diószemekkel vagy szórd meg darált dióval.
Trollanyu
Elkészítés: A tejet csipet sóval felteszem forrni. Ha már melegszik, hozzáadom a vajat és a cukrot. Ha pedig már forró, de még nem forr, hozzáadom a búzadarát, és a kókuszreszelék...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta elkészítése: Keverjük össze a lisztet a kakaóporral. Verjük kemény habbá a tojásokat a sóval és az édesítővel, majd kézi habverővel, óvatosan, hogy a hab ne törjön össze,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojássárgákat a porcukorral, vaníliás cukorral, vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a hideg tejet. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a tésztába keverjük, végül beletessz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle. A kizsírozott lisztezett őzgerincformát kibéleljük a nagyobb tésztával, beletesszük a tölt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű