A mandulás piskótához:
20 dkg darált mandula
4 tojás
8 dkg eritrit
+ 1/2 kg friss eper felezve
A madártej krémhez:
6 tojás sárgája
7 dl kókusztejszín
8 ek. eritrit
1 tk. vaníliaőrlemény
+ 2 dl víz és 5 tk. zselatin
A habgaluskához:
1/2 l forrásban lévő víz
3 tojásfehérje
3 ek. eritrit
1 csipet só
A tojásokat ketté választjuk. A fehérjéből kemény habot verünk. Az eritritet és a tojás sárgákat pedig szintén fehéredésig, habosodásig kikeverjük egymással. Végül a mandulát, az eritrites sárgákat és a fehérjehabot óvatosan összekeverjük.
Egy sütőpapírral bélelt , 24 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük a piskótatésztát és 20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből és teljesen kihűtjük. Kivesszük a tortaformából, lehúzzuk a pereméről és az aljáról a sütőpapírt, majd az újból összeállított formába visszatesszük.
Az epret megtisztítjuk, félbe vágjuk , majd először állítva, körben kirakjuk vele a torta peremét. A maradékkal pedig a piskóta tetejét.
Elkészítjük a madártejkrémet. A hozzávalókat egy lábosba tesszük, majd folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőlük.
Ha elkészült, félretesszük és TELJESEN kihűtjük!
Elkészítjük hozzá a zselatint is, méghozzá 2 dl vízben 5 tk. zselatint felfőzünk, majd ezt is félretesszük hűlni.
Mikor a krém is és a zselatin is kihűltek, vegyítjük a kettőt.
A habgaluska elkészítése következik.
A fehérjéket az eritrittel és egy pici sóval kemény habbá verjük. Megvárjuk, míg a víz már lobogva forr és egy evőkanál segítségével galuskákat engedünk bele a habból. Egyszerre csak 2-3 galuskát engedjünk a vízbe, mert megnőnek és összeragadhatnak. A galuskák mindkét oldalát fél-fél percig főzzük, ezután lyukacsos szedővel vegyük ki őket a vízből.
A kész habgaluskákat a már előkészített eperágyra tesszük.
A kb. 10-12 db galuskát osszuk el arányosan, mindenhova kerüljön, a torta szélére és a közepére is!
Végül a madártejkrémmel öntsük fel a piskótás-epres habos tortaalapunkat. Egy éjjelt pihentessük a hűtőben.
Másnapra gyönyörűen szeletelhető, mutatós és mennyei finomság lesz a várakozásunk jutalma! ;)
Paleotthon
Bekapcsoljuk a sütóőt 165-170 °C. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük, hozzáadunk egy csipet sót a sárgákat egy pohárba. Felverjük a fehérjékat robot...
Elkészítési idő: 10-15 p+ sütés Nehézség: KönnyűA tortalapot 3 tojásból megsütöm (A Pillekönnyű piskótámat szoktam hozzá sütni fél adagban a tortához), kihűtöm, ketté vágom. Elkészítem a krémet. Amikor a tojássárgájás puding la...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes1. A vajat/margarint és a csokoládét összeolvasztjuk (ne legyen meleg). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját é...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KözepesElkészítjük a piskótát., 2 sütőformát az alján sütőpapírral bélelünk ki, és elosztjuk bennük a masszát. 180 fokra melegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 3-5 perc pihen...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű