Tészta
60 dkg finomliszt
1 tk. só
2 ek. cukor
1 tojás
kb. 3 dl tej
2,5 dkg élesztő
7 dkg olv. vaj
Töltelék
torma
főtt füstölt tarja
6 db tojás
Kenéshez
1db tojás
Szokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük:
Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastagra, kb. 26x40 cm-es téglalapra. Három részre osztjuk, de csak szemre, nem kell elvágni, és a középső részt megkenjük tormával. Ezt befedjük előző nap megfőzött, főzővizében kihűtött, majd vékonyra szeletelt sonkával, arra sonkalében megfőzött tojás, majd kolbász kerül. A tészta két oldalát egy pizzavágóval bevagdossuk, ferdén, kb. 2 ujjnyi vastagon.
A végét visszahajtjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, megint jobbról, megint balról, míg el nem fogynak. A másik tésztával ugyanígy járunk el!
Sütőpapíros tepsire emeljük őket és letakarva kb. 30-40 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kalácsokat egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
Tálaláskor még torma vagy tormamártás jár hozzá
A liszthez hozzáadom a sót, szárított élesztőt, cukrot, langyos vizet, tésztát gyúrok belőle. Kb negyedórát szoktam keleszteni, közben feldarabolom a feltétet hagyma, szalonna, le...
Elkészítési idő: 60 perc Nehézség: KönnyűElső lépésként a vajat olvasztom meg, és kicsit félrerakom hűlni. Majd jöhet az élesztős rész. Az elmorzsolt élesztőt 1 evőkanál liszttel, és 1 ek cukorral egy kis tálba szórt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos vízben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, majd hagyjuk felfutni (kb. 10 perc). A lisztet összekeverjük a maradék 2 evőkanál cuko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, cukros tejben felfuttatott élesztővel összeállítjuk a tésztát, majd kb. 1 órát kelesztjük. A lereszelt almát citromlével meglocsoljuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz