Tészta
60 dkg finomliszt
1 tk. só
2 ek. cukor
1 tojás
kb. 3 dl tej
2,5 dkg élesztő
7 dkg olv. vaj
Töltelék
torma
főtt füstölt tarja
6 db tojás
Kenéshez
1db tojás
Szokásos módon kalácstésztát dagasztunk, majd kb. 30-35 percig hagyjuk kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk és elfelezzük:
Mindkét darabot kinyújtjuk, 2-3 mm vastagra, kb. 26x40 cm-es téglalapra. Három részre osztjuk, de csak szemre, nem kell elvágni, és a középső részt megkenjük tormával. Ezt befedjük előző nap megfőzött, főzővizében kihűtött, majd vékonyra szeletelt sonkával, arra sonkalében megfőzött tojás, majd kolbász kerül. A tészta két oldalát egy pizzavágóval bevagdossuk, ferdén, kb. 2 ujjnyi vastagon.
A végét visszahajtjuk, majd a tésztacsíkokat a töltelékre hajtogatjuk, egyet jobbról, egyet balról, megint jobbról, megint balról, míg el nem fogynak. A másik tésztával ugyanígy járunk el!
Sütőpapíros tepsire emeljük őket és letakarva kb. 30-40 percig kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt kalácsokat egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni.
Tálaláskor még torma vagy tormamártás jár hozzá
Lehet géppel vagy akár kézzel is dagasztani. Gépbe egyszerűen csak belemérjük a szoba hőmérsékletű hozzávalókat. Kézzel történő dagasztáskor tálba mérjük a lisztet, elkeverjük a s...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet mélyebb tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a cukros, langyos tejben felfuttatott élesztőt, környezetéből csak annyi lisztet keverünk hozzá fakaná...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz átszitált liszthez adjuk hozzá a csipet sót. Adjuk hozzá a puha vajat, a két tojássárgáját, a porcukrot, a reszelt citromhéjat, öntsük hozzá a langyos tejet, és morzsoljuk rá a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű