Családireceptkönyv.hu

Burkifli és pálmalevél


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Vajas tészta alaprecept
400 g liszt
200 g rétes liszt
10 g só
20 g cukor
240 g hideg víz
1 dl olaj
1 egész tojás
400 g vaj
1 kiskanál ecet

Elkészítés:


Az elkészítés a vajas tészta receptnél, viszont az első két hajtás után elég 10-20 percet pihentetni, majd jöhet a másik két hajtás, és már fel is használhatják.

A legegyszerűbb édesség leveles tésztából a pálmalevél, amihez a tésztát porcukron nyújtom ki.Megszórom a tészta felületét is porcukorral.Mindkét feléről elkezdem feltekerni.Amíg középen találkoznakEzután éles késsel félcentis darabokat vágok belőle, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Márthatják csokoládéba vagy feltekerés előtt megszórhatják fűszerekkel (kardamom, fahéj, vaníliás cukor), de sósan is készülhet például sajttal, spenóttal, medvehagymával összetekerve.

Búrkifli
búrkiflihez kétféle bejglitölteléket használtunk, mivel ezeket tömören a tésztába lehet csomagolni, így kialakítva a tökéletes tészta-töltelék arányt, ami esszenciális a búrkiflinél.A töltelék felét csíkban egyenletesen a tésztára simítom.Nagyjából 10-12 centi széles csíkot vágok a tésztából.Óvatosan, de szorosan feltekerem.Négy egyenlő részre vágom a hengert.És formás kis kifliket alakítok belőlük.A kifliket tojással lekenem, hogy szép fényesek legyenek, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sütöm készre. A tésztát hasonló technikával megtölthetik gesztenyével, lekvárral vagy akár sós töltelékekkel is.

Mivel a túlkelés veszélye nem fenyeget, a fagyasztás egyáltalán nem károsítja a tésztát. A hajtogatott vajas tésztát egészben vagy már betöltve, megformázva fagyaszthatják, így reggelire 40 percen belül süthetnek búrkiflit vagy pálmalevelet a kávéhoz. Ha előző este hűtőbe teszik a még fagyott kifliket, akkor reggel már csak a 20 perces sütés van hátra, ami egy korrekt nagymamai teljesítmény.

Trükkök, tippek, praktikák:


Búrkifli töltelékje az egyéb ételeknél található

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Kakaós kifli
Kakaós kifli

Az élesztőt a cukorral tejjel felfuttatom.A többi hozzávalókat nagyobb tálba rakom a felfuttatót élesztővel lágyabb tésztát dagasztunk,letakarva kelesztem.Vagy csinálhatjuk kenyérs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Lakodalmas kalács
Lakodalmas kalács

2 dl langyos tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt kelesztjük. A vajat a tojások sárgájával kikeverjük, a négy tojás fehérjéből habot verünk. A lisztbe egy kis helyet képezv...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Kenyér kúp
Kenyér kúp

A tejet és a vizet meglangyosítom. Beleteszem a cukrot, a sót, az olajat, a felvert tojást. Beleteszek 2 bögre lisztet, az élesztőt és összekavarom. Hagyom 10 percig állni. Fokoza...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Krisztina
Túrós batyu
Túrós batyu

A mazsolát forró vízbe áztatom, közben a többi alapanyagot villával alaposan összekeverem. Amikor a mazsola kicsit megszívta magát vízzel (kb. 10 perc), lecsepegtetem, és a túróhoz...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk