Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Burkifli és pálmalevél


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Vajas tészta alaprecept
400 g liszt
200 g rétes liszt
10 g só
20 g cukor
240 g hideg víz
1 dl olaj
1 egész tojás
400 g vaj
1 kiskanál ecet

Elkészítés:


Az elkészítés a vajas tészta receptnél, viszont az első két hajtás után elég 10-20 percet pihentetni, majd jöhet a másik két hajtás, és már fel is használhatják.

A legegyszerűbb édesség leveles tésztából a pálmalevél, amihez a tésztát porcukron nyújtom ki.Megszórom a tészta felületét is porcukorral.Mindkét feléről elkezdem feltekerni.Amíg középen találkoznakEzután éles késsel félcentis darabokat vágok belőle, és 220 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm. Márthatják csokoládéba vagy feltekerés előtt megszórhatják fűszerekkel (kardamom, fahéj, vaníliás cukor), de sósan is készülhet például sajttal, spenóttal, medvehagymával összetekerve.

Búrkifli
búrkiflihez kétféle bejglitölteléket használtunk, mivel ezeket tömören a tésztába lehet csomagolni, így kialakítva a tökéletes tészta-töltelék arányt, ami esszenciális a búrkiflinél.A töltelék felét csíkban egyenletesen a tésztára simítom.Nagyjából 10-12 centi széles csíkot vágok a tésztából.Óvatosan, de szorosan feltekerem.Négy egyenlő részre vágom a hengert.És formás kis kifliket alakítok belőlük.A kifliket tojással lekenem, hogy szép fényesek legyenek, majd 220 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt sütöm készre. A tésztát hasonló technikával megtölthetik gesztenyével, lekvárral vagy akár sós töltelékekkel is.

Mivel a túlkelés veszélye nem fenyeget, a fagyasztás egyáltalán nem károsítja a tésztát. A hajtogatott vajas tésztát egészben vagy már betöltve, megformázva fagyaszthatják, így reggelire 40 percen belül süthetnek búrkiflit vagy pálmalevelet a kávéhoz. Ha előző este hűtőbe teszik a még fagyott kifliket, akkor reggel már csak a 20 perces sütés van hátra, ami egy korrekt nagymamai teljesítmény.

Trükkök, tippek, praktikák:


Búrkifli töltelékje az egyéb ételeknél található

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kata
Magvas zsemlék
Magvas zsemlék

A lisztet, élesztőt és sót összegyúrom tésztává az olajjal és vízzel, majd kb. 1 órán keresztül letakarva meleg helyen kelesztem. Gombócokat formázok belőle, sütőpapírral bélelt te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Vaníliás csiga
Vaníliás csiga

Az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük egy habverő segítségével. Hozzáöntünk 5 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Ezeket is elkeverjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fonott túrós tekercs
Fonott túrós tekercs

A tejet megmelegítjük a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet a tálba szitáljuk, hozzáöntjük az élesztős tejet, és összedolgozzuk a puha vajjal meg egy csipet...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bagett sütés
Bagett sütés

Egy tálban összekeverjük a lisztet, élesztőt, sót, cukrot és hozzáadjuk a meleg vizet. Először egy kanállal elkezdjük összekeverni a tésztát, utána pedig kézzel kissé bedagasztjuk...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk