Családireceptkönyv.hu

Sajtos stangli(megcsinálni)


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
5 dkg reszelt trappista sajt reszelve
1 tk só
2,8 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tojás
10 dkg zsír (sertészsírt használtam).
A tetejére
1 tojás felverve
Reszelt sajt izlés szerint.
1 dl langyos tejben a cukrot elkeverem, belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom, ami azt jelenti, hogy kb. 15 percre magára hagyom. Meg fog emelkedni, és buborékos lesz.
Egy tálba belemérem a lisztet, elkeverem benne a sót, elmorzsolom benne a zsírt. A közepén mélyedést képzek, beleütöm a tojást, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és a maradék tejet, és összeállítom a tésztát. Majd hozzáadom a reszelt sajtot. Jól kidagasztom. Amikor már nem ragad a tál falához sem a kezemhez, kissé lisztezett felületre rakom, gyúrom még egy keveset, és cipót formálok belőle. Ez egy nagyon rugalmas, kellemes felületű tészta lesz.
Kelesztőtálba rakom, és huzatmentes helyre rakom egy órára, ezalatt duplájára kel. (És hideg sütőbe vagy mikróba szoktam rakni, ott egyenletes a hőmérséklet. Természetesen ez idő alatt nem hozom működésbe. )
A megkelt tésztát a gyúródeszkára (vagy jól megtisztított száraz asztalra) borítom, és 12 egyenlő darabra vágom. (Először negyed cikkekre, majd minden cikket további 3 cikkre vágom.) Cipókat formálok belőlük, majd 10 percre magára hagyom. Könnyebb lesz vele dolgozni így. Utána még egyenként göngyörgetem (ez azt jelenti, hogy a tésztát a két tenyerembe veszem, forgatom, közben a szélét mindig kicsit befelé hajtom. ettől levegősebb és feszesebb lesz a tészta.)
Egyenként kör alakúra nyújtom. Az átmérője olyan legyen, amilyen hosszú stanglit szeretnék. Felsodrom, rúd formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakom őket. 20 percig pihentetem, közben a felvert tojással megkenem (kenőecsettel), majd meghintem reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz. (én kenyérsütőgépben dagasztottam és kelesztettem

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Receptek
foszlós zabos zsemle-muffin, az vagy amit...
foszlós zabos zsemle-muffin, az vagy amit...

A sütőt előmelegítetjük. Egy nagyobb üvegtálban alaposan elkeverjük a lisztet, a zabpelyhet, a sót, az élesztőt és a cukrot. Kisebb mélyedést készítünk a közepébe, ide öntjük a viz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kakaós csiga
Kakaós csiga

A tésztához való anyagokból közepesen kemény kelt tésztát készítünk. Addig verjük, amíg a táltól elválik. 1 órát kelesztjük. Kinyújtjuk 1cm vastagra, kakaókrémmel megkenjük, felcsa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Békebeli ropogós kifli
Békebeli ropogós kifli

A tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedést készítünk, ahova belemorzsoljuk az élesztőt és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Ferge Éva
Lekváros bukta
Lekváros bukta

1. Az élesztőt a tej felével és kevés cukorral, liszttel körül-belül 15 perc alatt felfuttatjuk. Az alapanyagokat a margarin kivételével összegyúrjuk. 2. A margarint megolvasz...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk