1 csésze napraforgómag beáztatva, majd megszárítva
1 csésze lenmag kevés vízben beáztatva
2-3 evőkanál őrölt szezámmag
1 ek mazsola
1 pici zellergumó lehetőleg a zöldjével
2 fokhagymagerezd
1 vöröshagyma
1 fél sárgarépa
1-1 tk koriander és kömény, vagy provance-i fűszerkeverék
Nagyon pici só (én egyáltalán nem használok sót, de te tehetsz bele 1 picit)
Előző este beáztatod a napraforgómagot és a mazsolát.
A zöldségeket és a mazsolát beleteszed a turmixgépbe, és annyi vízzel, amit még elbír a gép, jól összeturmixolod. Ezt a sűrű masszát átöntöd egy keverő tálba, és beleteszed a lecsöpögtetett lenmagot, és a megszárított napraforgó magot, valamint a fűszereket. Jól összedolgozod. A legvégén kell hozzáadni az őrölt szezámmagot, annyit, hogy a massza sűrű, tészta állagú legyen.
Hagyod fél-egy órát állni, majd sütőpapíron (vagy aszalógépben tapadásmentes lapon) elteríted kb fél cm vastagságban. A légkeveréses sütőben a legalacsonyabb fokozaton, résnyire nyitott ajtónál így szárítod kb 6 óráig, majd megfordítod és még 4-5 óráig (vagy amíg nem lesz olyan, mint a keksz, jó ropogós :)). Amikor kicsit megszáradt, akkor kell szépen felvágni (én ollóval szoktam), mert ha teljesen megszárad, akkor már csak törik.
Ebben a kenyérben az a lényeg, hogy a zöldségek nagyon finomra vannak őrölve, turmixolva, a magokat pedig egyben hagyjuk. A napraforgó magot azért kell leszárítani, hogy minél kevesebb nedvességet vigyünk a tésztába, mert ha túl vizes a tészta, akkor a szárítás során szét fog repedezni, és nem lesz gusztusos. Ezért tettem bele az őrölt szezámmagot is.
Egy másik változatban a zöldségeket az aprítógépben víz nélkül durvára, darabosra aprítjuk. Ehhez viszont a magokat megőrölve kell használni, ellenkező esetben túl darabos, durva kenyeret kapunk. A lenmagot akár egyben hagyjuk, akár megőröljük, be kell áztatni, mert a nedvesség hatására alakul ki az a nyákos anyag, ami összetartja a lenmagos kenyérkénket.
http://gittarawfood.blogspot.hu/2008/11/termszetes-letmdnak-megfelel-tpllkozs.html
Jól kidolgoztam,hagytam kicsit kelni,majd középen jó mélyen bevágtam és ízlés szerint pakolható pl: sajttal, fokhagymás tejföllel és házi füstölt sonkával Sütés 200 fokon kb 20 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűélesztőt cukros tejben feltuttatni majd mindent egybe gyurni keleszteni kiszaggatjuk pohárral és tojással megkenjük majd sattal megszórjuk előmelegített sütöben 200 fokon kb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű800 W-on két és fél perc
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütő gépben kevertem és dagasztottam össze a hozzávalókat, majd hagytam duplájára kelni. Három részre osztottam a tésztát, hosszú rudakat sodortam, majd 3 nagyob...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű