Családireceptkönyv.hu

Szabolcsi töltött káposzta


Írta:

Elk. idő: 3 óra
Adag: 4 fő
Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


4 fő részére
1/2 kg sertés darált hús, 15 dkg rizs, 2 fej vöröshagyma, zsír,1 evőkanál zsír, pirospaprika, só, bors,1 doboz sűrített paradicsom, 1 üveg paradicsomlé, füstölt szalonna, vagy füstölt húsos szalonna, 2 nagyobb fej másfél kg-os édes káposzta, 2 gerezd fokhagyma, kb 2-3 evőkanál ecet. Tojás nem kell bele, mert a rizs a tölteléket összefogja.

Elkészítés:


Kezdem a káposztával:
Vizet forralok, melybe beleöntöm az ecetet. A káposzta közepét (torzsát) éles késsel kikanyarítom, „ezt a gyerekek szívesen elrágcsálják” és a fejet bele helyezem a forrásban lévő ecetes vízbe. Ezt legkönnyebben úgy tudom megtenni, hogy ne okozzon égési sérülést, hogy egy pecsenye villára felszúrom a káposztát, vagy két villa közé fogom.
Ezután a darált húst a rizzsel, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, zsírral és a sűrített paradicsommal jól összedolgozom, sózom borsozom.
Addigra a forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, kicsit megpuhulnak, (én villával szoktam) leszedegetem őket, óvatosan, és hideg vízbe lehűtöm, majd szűrőkanálba teszem, hogy lecsepegjen.
A vastag eret éles késsel kivágom, a levelet kettévágom, és lazán nem szorosan tölteléket tekerek bele, úgy, hogy kicsi tölcsér alakú formákat kapjak. A tölcsér tetejét jobbról – balról bedugdosom, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle. Nem szabad szorosra tekerni, hogy a rizsnek legyen helye dagadni.
Azt a káposztát, amit nem főztem meg, szálasra vágom, beleöntöm az ecetes vízbe egyet - kettőt forralok rajta, amikor kezd a káposzta kicsit átlátszóvá válni leszűröm, pár perc.
A szalonnát, vagy húsos szalonnát kisütöm. (Én mikróban szoktam egy kis jénaiban) nem fröcsög.
Amikor ezzel kész vagyok, egy nagy lábas aljára teszek a kisütött szalonnából, majd erre következik egy sor a szálasra vágott káposzta és a lábas közepétől kezdve szépen körbe elkezdem rakni a káposzta tekercseket. Leöntöm paradicsomlével, vagy pürével, teszek rá ismét egy kevés szalonnát és a szálasra vágott káposztával zárom a sort. Annyi vizet öntök alá, hogy kb. a káposztás lábas feléig legyen.
Én a sorok között egy kicsit meg szoktam sózni és ételízesítővel megszórni. (Nem nagyon). A lábas tetejére ráteszem a fedőt és puhára főzöm. Nem kell nagyon sokáig főzni, csak addig, amíg a rizs félig meg nem puhul, utána el kell zárni a gázt, a fedőt konyharuhával jól le kell kötni, hogy a rizs kipattogjon és a levet felszívja. Ha nagyon sok lé van alatta, én tepsibe bele szoktam tenni alulra káposztát tetejére a takartok és betolom a sütőbe, egy kicsit lesütöm.

Trükkök, tippek, praktikák:


Én úgy kaptam a receptet, és tanultam, hogy az igazi szabolcsi káposzta úgy készül, hogy amikor összerakják a káposztát, egy mélytányért tesznek a tetejére úgy, hogy a tányér alja felül legyen, (magyarul fordítva) és úgy a fedőt, hogy a káposzta ne emelkedjen meg főzés közben, majd amikor félig főtt a rizs, egy asztalkendőbe kötik lábassal együtt. Kicsit macerásnak tűnik, de nem az, nagyon finom és kiadós étel. Lehet friss kenyérrel és tejföllel fogyasztani.
Jó étvágyat hozzá mindenkinek !!!

Szabolcsi töltött káposzta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Niki
Rakott krumpli
Rakott krumpli

A burgonyát meghámozzuk, karikákra vágjuk. Forrásban lévő, enyhén sós vízben kb 15 perc alatt előfőzzük a burgonyát, majd egy szűrőben hagyjuk lecsurogni. Közben szintén kb 1...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tarja savanyúkáposztaágyon
Tarja savanyúkáposztaágyon

Egy közepes tepsit vékonyan kikentem sertészsírral, majd rászórtam a savanyú káposztát (ha túl savanyú, átmoshatjuk, ha nem elég fűszeres, azt pótolhatjuk). Rászeleteltem a hagymát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Paradicsomos húsgombóc
Paradicsomos húsgombóc

A húst rakd egy tálba, keverd össze a rizzsel, a nagyon apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és a tojással, majd fűszerezd sóval, borssal, pirospaprikával. Formázz a...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Gombás pite (Sóbors)
Gombás pite (Sóbors)

Pitetészta:20 dkg lisztfél kk só13 dkg vaj (jéghideg)1 ek víz (jéghideg)Töltelék:25 dkg gomba1 gerezd fokhagyma6 dkg sajt (cheddar vagy gouda)4 darab tojás (L-es)2,5 dl tej40 g par...

Elkészítési idő: 15 perc+1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk