Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Kocsonya


Írta:

Elk. idő: 4-5 óra
Adag: 10 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


• 4 db sertésköröm (lehetőleg első lábak kettévágva) ha nem szép tiszta, akkor meg kell vakarni
• 2 fül, 2-3 farok
1 kg csülök (sovány, vagy com)
• 1 szál sárgarépa
• 1 szál zöldség
• 1 db közepes fej vöröshagyma (egészben)
• 3 fej fokhagyma (gerezdekre szedve, nem muszály megpucolni)
• 1 db csili paprika (egészben
• Só
• ételízesítő
• egész fekete bors (kb. 10-20 szem)

Elkészítés:


A jól megtisztított, és először forró vízben, majd hidegben átmosott húst egy nagy, kb. 7-8 literes fazékban 3-3,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Lassú tűzön felforraljuk, a habot leszedjük róla, és belerakjuk a megtisztított zöldségeket (egészben, nem kell feldarabolni), és a fűszereket. Vigyázva, gyöngyözve főzzük a hús puhulásáig.
A húsnak le kell válni a csontról. Nem szétfőzni, de olyan puhára, hogy könnyen ki lehessen szedni a csontokat. A sóval is vigyázzunk, mert nem jó a sós kocsonya, esetleg nem is jól dermed meg.
Amikor a hús jó, a levét lemerjük, ülepítjük, a húsokat szétosztjuk a tányérokba (csontokat eltávolítjuk). A kocsonyalé tetejéről eltávolítjuk a felesleges zsírt, és rámerjük a tányérba lévő húsra. A sárgarépát felkarikázzuk, mindegyik tányérba kerül egy karika. Lehetőleg úgy főzöm, hogy estére legyen készen és éjjel a hűvös konyhában megdermed. Reggel lehet folpackkal letakarni. Egy hétig hűtőben eláll.

Trükkök, tippek, praktikák:



A jó kocsonya titka, a hosszú, és nagyon lassú főzés, éppen csak gyöngyöznie szabad, és bizony sokszor még hat óra is kell, hogy a hús finom puhára főjön.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sonkás tojásos őzgerinc:
Sonkás tojásos őzgerinc:

A főtt tojásokat megtisztítjuk és felkockázzuk. Az őzgerincformát sonkaszeletekkel kibéleljük. Felaprítjuk a párizsit, uborkát és a hagymákat. A nyers tojást kikeverjük az olajjal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Nyers  snack (TE)
Nyers snack (TE)

Az alábbi zöldségeket felszeljük apróra, hogy jól mutassanak és könnyedén lehessen velük mártogatni. Jégsaláta Uborka Sárgarépa Paradicsom Gomba De mehetett volna még: zeller...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gonda
Majonézes burgonyasaláta
Majonézes burgonyasaláta

1. A burgonyákat alaposan megmossuk, majd héjában feltesszük főni. Nem baj, ha nem egyformák a burgonyák, a nagyobbakat szúrjuk meg egy-két helyen egy késsel, így kb. egyszerre fog...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Vinyegret (káposztás céklasaláta)
Vinyegret (káposztás céklasaláta)

A céklát mossuk meg alaposan, egy nagy edényben tegyük fel főni, közben készítsük elő a többi hozzávalót. Mossuk meg a sárgarépánkat, pucoljuk meg a lilahagymát. 30 perc elteltével...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk