Egy szép, méretes csirkét előző este kívül-belül sózz, borsozz be, hajíts bele teáskanálnyi majorannát, és tedd reggelig hűtőbe. 20 dkg mazsolát áztass be 2 dl édes borba (pl. muskotályos), önts még rá 1 dl vizet, ebben a lében pihizzen ugyancsak reggelig.
Másnap reggel leszűröd a mazsit, a levét félreteszed, a mazsit betöltöd a csirekbe, esetleg beletunkolsz még pár gerezd egyéb gyümölcsöt (alma, körte, narancs), majd bestoppolod a csirit és irány a sütő kb. 1 órácskára. Közben előkészítesz 20 dkg rizst, a hagyományos módon készre főzöd, de!! hagymával, ételízesítővel és gerezdnyi zúzott fokhagymával is ízesíted. Míg a csirke meg a rizs sül-fő, meghámozol 4-5 almát, kikapod a magházát és a mazsola áztatólevében 1 ek. cukor társaságában megfőzöd, s jó alaposan összetöröd. Ha a madár szép pirosra sült, kiszeded belőle a mazsit, a rizst egy kerek tál közepére halmozod és beteríted a mazsival, majd szépen körberakod a csirkedarabokkal. Tálalásig melegen tartod.
Mártás: A csirkesütésből megmaradt tunkot egy lábosba áttöltöd, s mintha rántást készítenél, liszttel besűríted, majd rátöltöd az összetört almát, és állandó kevergetés közben mártás sűrűségűre főzöd. Ha szükséges, még ízesítheted a magad módján!
Megjegyzés: Az utóbbi időben a tálaláson picit módosítottam. Egy akkora, kerek műanyag tálat, amibe belefér a rizs, kikenek Rámával, belenyomkodom a rizst, és egyben kiborítom a húsos tál közepére. A mazsival ugyanezt teszem, Őmazsisága a rizs-halom tetejére kerül, ehhez egy vékony műanyag lapot hívok segítségül. Lefedem vele a mazsit, ráfordítom az edényt a rizsre, majd óvatosan kihúzom a lapot. Most körberakom a húsdarabokkal, és kompótgerezdekkel csicsázom a „művet”. Savanyúság helyett különböző kompótokkal érdemes tálalni! (Klemi
Az eredeti recept verzió itt található: http://www.gasztrokaland.hu/cikk/friss/2262
A megmosott cukkinit héjastól lereszeljük, úgyszintén a gombát is. Két csipetnyi sóval megszórjuk, néhány percig hagyjuk, majd kinyomjuk a folyadékot belőle. Ízesítjük borssal, ka...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA joghurtot simára kavarjuk az olajjal, az áttört fokhagymával, a citromhéjjal, citromlével. Majd hozzákavarjuk az oregánot és a petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük. A húst me...
Elkészítési idő: 75 perc Nehézség: Könnyű1. A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm nagyságú szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb szeletekre. 2. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévá...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA megmosott és szárazra törölt combokat ízlés szerint megszórjuk a fűszerekkel, majd hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek kellően átjárják. A krumplit és a sárgarépát megpucoljuk...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: Könnyű