észta:
30 dkg finomliszt
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 ek méz
2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a
A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
A rudakat s
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá egy csipet sóval. A sárgáját alaposan keverd el a cukorral és a vaníliás cukorral. Ha már világos, reszeld hozzá a citrom hé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt az édesítőszer tablettákkal, langyos tejjel felfuttatjuk. (A tablettával könnyű tésztát kapunk majd!) A lisztet cukorral, tojással, vajjal, a felfuttatott élesztővel,...
Elkészítési idő: 90 perc Nehézség: KözepesAz eperszemeket megmossuk, majd lecsumázzuk. félreteszünk a díszítésre szép szemeket a többit leturmixoljuk a cukorral. A tejszínből kemény habot verünk. A joghurtból kb 1 1/2 dl-t...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű