észta:
30 dkg finomliszt
20 dkg szoba hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
Töltelék:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
0,75 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 marék mazsola
2 ek méz
2 ek porcukor és 1 csomag vaníliás cukor a
A tésztához a vajat, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt citrom héját, a csipet sóval összekevert lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30 percre.
A töltelékhez a tejet egy lábas öntjük, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a megmosott mazsolát, a reszelt citromhéját, és felforrósítjuk (nem kell forralni, csak forró legyen), majd elzárjuk alatta a gázt, és belekeverjük a darált mákot is. Hűlni hagyjuk.
A tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk 6-7 mm vastagra, majd 4 egyenlő csíkra vágjuk (a csíkok kb. 8 cm szélesek legyenek és 26-28 cm hosszúak).
Minden csík egyik szélére (hosszanti irányban) teszünk máktölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a tésztát. (Mivel omlós tésztáról van szó, lehet, hogy egy picit itt-ott szétszakad, amikor hajtjuk rá a tésztát a töltelékre, de semmi gond, ilyenkor az ujjunkkal összenyomkodjuk enyhén a szétszakadt/töredezett résznél.)
A rudakat kb. 8 egyenlő kisebb rudacskákra vágjuk fel éles késsel. (Érdemes közben néha a kést lisztbe mártogatni, így nem fog ragadni a töltelékhez.)
A rudakat s
A tojásokat habosra keverjük a cukorral és vaníliás cukorral. Beleöntjük a vizet, majd a szódabikarbónás/sütőporos lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokon tűprób...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tojásokat ketté választjuk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban a sárgáját a cukorral alaposan kikeverjük, majd a habhoz adj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet, a vajat, a cukrot és a kakaóport egy edénybe tesszük, lassú tűzön felforraljuk. Amikor kezd szirupossá válni, levesszük a tűzhelyről és pár percig hagyjuk hűlni. A darált...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal, csipet sóval elmorzsolni, majd a tejben feloldott, kevés cukorral megfuttatott élesztőt hozzáadni, a tojások sárgájával összegyúrni, eldolgozni. Pihentetés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű