25-30 kekszhez
• 10 dkg finomra reszelt sárgarépa
• 10 dkg barna cukor
• 10 dkg liszt
• 10 dkg kókuszreszelék
• 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
• 2 evőkanál natúr joghurt
• 1 citrom reszelt héja
• 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
• 1/4 kávéskanál őrölt fahéj
a díszítéshez:
• dió
A hozzávalókat összegyúrjuk, és fél órára hűtőgépbe tesszük. Ezután a tésztából diónyi gömböket formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, aztán koronggá lapítjuk. Minden korong tetejére diót nyomunk. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük a süteményt. (A sütési idő kb. 15 perc.) 10-15 percig hagyjuk a tepsin hűlni, ezután rendezzük süteményes tálra.
Tipp: az előbb leírt tésztából érdemes töltött kekszeket is készíteni úgy, hogy két-két nyers tésztakorongot süthető lekvárral összeragasztunk (legfinomabb hozzá a házi, sűrű szilvalekvár). A széleiket jól összenyomkodjuk, és így sütjük meg őket. Ez a sütemény cukor helyett azonos mennyiségű xilittel is elkészíthető.
Melegítsük elő a sütőt 140 fokra. Tegyük a tejet, a tejszínt, a vaníliarudat és a citromhéjat egy lábosba, és óvatosan forraljuk fel. Ezután keverjük bele a rizst és a porcukrot....
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA háztartási kekszet konyharuhába csomagoljuk kisebb adagokban, és húsklopfolóval összetörjük. Nem kell teljesen apróra, mint a kekszgolyónál. A zselés cukorkát, a diót apróra vágj...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézSzitáld a lisztet egy nagyobb tálba, add hozzá a szódabikarbónát, a sót, és tedd félre egy kicsit. Egy másik edényben keverd össze alaposan az előzőleg mikróban megolvasztott vaj...
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA rizst egy lábasba öntjük, és hozzáadjuk a vizet. A tökéletes végeredményért szerintem érdemes rizottó rizst (pl. arborio fajtát) használni, ez ugyanis egy csomó keményítőt enged...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: Könnyű