1 fej kisebb kelkáposzta vagy fejes káposzta
4 db közepes fej fehér csiperke gomba
3 szál friss közepes méretű sárgarépa
8 dkg ^A^ rizs
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olivaolaj
2 evőkanál étolaj vagy zsiradék
1 csapott kiskanál só
1 csapott kiskanál őrőlt színes bors
1 kávéskanál ételízesítő (bió)
A paradicsomléhez:
6 db érett paradicsom
2 dl víz
1 kávéskanál só
1 csipet fehér bors
1 teáskanál olívaolaj
A káposztatorzsát késsel körkörösen, óvatosan kikanyarítjuk. A káposztafejet forró vízbe állítva abároljuk. Leveleire szedjük, a megvastagodott kocsányát levágjuk, a nagyobb leveleket ketté tépjük. (Kelkáposztával rendkívül ízletes!!)
A paradicsomot meghámozzuk és egy kisebb fazékba daraboljuk. FélretesszükA sárgarépát hámozást követően sajtreszelőn legyaluljuk, a gombát tisztítás után apróra vágjuk és egy keverőtálba tesszük.
A hagymát és a fokhagymát hozzáreszeljük.
A rizst leöblítjük, szűrőn felfogjuk és lecsepegtetjük, majd a tálba öntjük.
Az olívaolajat és a többi zsiradékot hozzákeverjünk, fűszerezzük.
A zöldséges masszát a káposztalevelekbe töltjük és a darabolt paradicsom tetejére halmozzuk.
Egy paradicsomot a tetejére karikázunk. Sóval és kevés fehér borssal meghintjük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Jó szabolcsi szokás szerint egy kisebb tányérral beborítjuk, és 2 dl vízzel felöntjjük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Jó szabolcsi szokás szerint egy kisebb tányérral beborítjuk, és 2 dl vízzel felöntjük.Forrást követően közepesen alacsony hőmérsékleten 15 perc alatt készre főzzük. Lefedve még 3-4 percet hagyjuk állni. Fontos, hogy ne főzzük túl! ?
A paradicsomot is mellé rakva tálaljuk. ?
.
A hagymát egy pár csepp olajon párolni kezdjük (inkább rázogassuk, mint olajozzuk!), majd rádobáljuk a szeletelt hámozott paradicsomot és egykiss é összeforgatjuk. Szójaszószt, és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA karfiolt rózsáira szedjük, jól átmossuk. Lobogó, sós vízben pár perc alatt épp roppanósra főzzük. Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni. Három tálkát készítünk. Az elsőbe szórjuk a li...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA padlizsánt meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és olajban mindkét oldalát megsütjük. Egy tálra szedjük és félretesszük. A vöröshagymát kockára vágjuk és kevés olajon addig pirí...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA cukkiniket hosszában félbe vágtam, és a belsejüket kivájtam. Olajon az apróra vágott hagymát és a cukkini belsejét megpirítottam. Fokhagymát, köménymagot, borsikafüvet és sót tet...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű