1 fej kisebb kelkáposzta vagy fejes káposzta
4 db közepes fej fehér csiperke gomba
3 szál friss közepes méretű sárgarépa
8 dkg ^A^ rizs
1 fej kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál olivaolaj
2 evőkanál étolaj vagy zsiradék
1 csapott kiskanál só
1 csapott kiskanál őrőlt színes bors
1 kávéskanál ételízesítő (bió)
A paradicsomléhez:
6 db érett paradicsom
2 dl víz
1 kávéskanál só
1 csipet fehér bors
1 teáskanál olívaolaj
A káposztatorzsát késsel körkörösen, óvatosan kikanyarítjuk. A káposztafejet forró vízbe állítva abároljuk. Leveleire szedjük, a megvastagodott kocsányát levágjuk, a nagyobb leveleket ketté tépjük. (Kelkáposztával rendkívül ízletes!!)
A paradicsomot meghámozzuk és egy kisebb fazékba daraboljuk. FélretesszükA sárgarépát hámozást követően sajtreszelőn legyaluljuk, a gombát tisztítás után apróra vágjuk és egy keverőtálba tesszük.
A hagymát és a fokhagymát hozzáreszeljük.
A rizst leöblítjük, szűrőn felfogjuk és lecsepegtetjük, majd a tálba öntjük.
Az olívaolajat és a többi zsiradékot hozzákeverjünk, fűszerezzük.
A zöldséges masszát a káposztalevelekbe töltjük és a darabolt paradicsom tetejére halmozzuk.
Egy paradicsomot a tetejére karikázunk. Sóval és kevés fehér borssal meghintjük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Jó szabolcsi szokás szerint egy kisebb tányérral beborítjuk, és 2 dl vízzel felöntjjük. Olívaolajjal meglocsoljuk.
Jó szabolcsi szokás szerint egy kisebb tányérral beborítjuk, és 2 dl vízzel felöntjük.Forrást követően közepesen alacsony hőmérsékleten 15 perc alatt készre főzzük. Lefedve még 3-4 percet hagyjuk állni. Fontos, hogy ne főzzük túl! ?
A paradicsomot is mellé rakva tálaljuk. ?
.
A vizet felforraljuk 1 ek sóval, és a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük a tésztát, majd leszűrjük, és félretesszük. Felhevítünk 2 ek olívaolajat, beletesszük a megm...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA padlizsánokat megmossuk, és (nem kell előmelegíteni) a sütőbe tesszük sülni úgy, ahogy van, nem szedünk le róla semmit. A fontos, hogy a padlizsán akkor jó, ha megfogjuk, és össz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gombák szárait tördeljük ki, mossuk meg a kalapokkal együtt. A kalapokat hámozzuk meg, a szárak végét vágjuk le. A lilahagymát tisztítsuk meg, vágjuk egészen apróra. A szárakat i...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA gyenge patisszont meghámoztam, magját eltávolítottam. Ujjnyi vastag szeletekre vágtam és alaposan besóztam mind a két oldaláról. Hagytam állni fél órát. Utána kinyomtam belőle a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű