menu

Családireceptkönyv.hu

Tökéletes, abbahagyhatatlan fánkok forró olaj nélkül


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Fánk:
390 g finomliszt (3 bögre)
65 g porcukor (fél bögre)
20 g friss élesztő
1 dl tej (fél bögre)
5 db tojássárgája
2 ek vaj (olvasztva, hűtve)
1 kávéskanál só


Fahéjas cukros bevonat
1 bögre porcukor
fahéj ízlés szerint
2 ek vaj (olvasztott)

Elkészítés:


Fánk
1.Az élesztőt futtassuk fel a langyos tejben. Keverjük össze a lisztet, a porcukrot és a sót, majd adjuk hozzá a felvert tojásokat, a vajat és a felfuttatott élesztőt, míg könnyű tésztát nem kapunk.
2.Gyúrjuk a kezünk vagy egy robotgép segítségével egy 10 percig, majd tegyük egy kiolajozott edénybe, fedjük le, és hagyjuk meleg helyen pihenni 1-2 órát, míg kétszeresére nem kel a tészta.
3.A már megkelt tésztát helyezzük kilisztezett felületre, és egy sodrófa, de inkább a kezünk segítségével nyújtsuk ki kb. 2-2,5 cm vastagra. Nem szabad túldolgozni a tésztát! Csak egyszerűen lapogassuk el a kezünkkel, vagy egy egyszerű mozdulattal nyújtsuk ki.
4.Szaggassunk kb. 8 cm széles korongokat, majd vágjuk ki a közepüket egy kisebb formával (kb. 2-3 cm). Helyezzük őket sütőpapírral borított tepsire, akkora távolságra, hogy legyen helyük kicsit kelni, majd takarjuk le, és hagyjuk pihenni legalább egy jó negyed órát.
5.Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd süssük a fánkokat 8-10 percig, vagy addig, amíg aranybarnák nem lesznek.


Bevonat
1.Keverjük össze a porcukrot annyi fahéjjal, amennyivel jónak gondoljuk. Ízlés dolga, én például nagyon fahéjasan szeretem, de tudom, hogy van akinek az már sok.
2.Miután megsültek, hagyjuk pihenni a fánkokat pár percig. Közben olvasszuk fel a vajat, majd kenjünk meg őket, és forgassuk a fahéjas cukorba.

Trükkök, tippek, praktikák:


sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeveréses

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Tésztafélék,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Nikolett
Gombás-tejszínes penne
Gombás-tejszínes penne

Eltávolítjuk a gombák törzsét, és kb. 1 centis kockákra vágjuk a kalapjukat. Ez lesz a szószunk alapja. Egy forró serpenyőbe néhány evőkanál olívaolajat teszünk, majd...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Gyurkó
Milánói makaróni (eredeti)
Milánói makaróni (eredeti)

A vajon megfonnyasztom a hagymát, majd a gombát, sózom, borsozom, majd párolom. Ha zsírjára sült, hozzáadom a par.pürét és a felcsíkozott sonkát, rászórom az összes fűszert és együ...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Gyros pizza recept
Gyros pizza recept

Tészta Az élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk Átszitáljuk a lisztet, beleszórjuk a sót és a borsot. Beleöntjük az élesztős tejet, vizet, és az olajjal összedolgozz...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Virslis falatkák
Virslis falatkák

Az előrefagyasztott leveles tésztát kiengedjük. Ha szükséges, ki is nyújtjuk felengedés után. (kb. fél cm vastagságú legyen.) A tésztát 6 cm* 8 cm-es darabokra vágjuk, a darabkák...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk