Tésztához: / 4 rúd/
- 60 dkg liszt
- 17 dkg margarin
- 8 dkg zsír
- 6 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- pici só
- 2 kisebb tojás sárgája
- főzőtejszín kb 0,8-1 dl
- kb 2 dl hideg víz
Mákos töltelékhez: /2 rúdhoz/
- 28 dkg mák
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg darált keksz
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom héja lereszelve
- 1-2 kanál baracklekvár
- 1,5 dl forróvíz
Diós töltelékhez: /2 rúd/
- 28 dkg dió
- a többi megegyezik a mákos töltelékkel
Lekenéshez:
- 2 db tojás
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az élesztőt is, nem kell külön felfuttatni. A vizet nem tesszük bele mind a 2 dl.-t, hanem amennyit a tészta felvesz, hogy puha , tekerhető tésztát kapjunk. Megmérem, és 4 egyforma részre osztom, majd beteszem a hűtőbe 30 percre.
- közben elkészítem a tölteléket. Összekeverem a hozzávalókat, és a forró vízzel leöntöm, keverem, és félre teszem hűlni.
- a tésztát kb 20*27 cm-es téglalappá nyújtom. kettőt mákos töltelékkel, kettőt dióssal kenek meg, úgy hogy a szélén elhagyok 1 cm-t, amit visszahajtok, és úgy tekerem fel, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- Mikor kész, lekenem tojássárgájával, száradni hagyom, majd este lekenem fehérjével. Éjszakára hideg helyre teszem, majd reggel , miután a közepét megszurkáltam egész a legaljáig, 180 fokos előmelegített sütőbe sütöm kb 30 percig.
- A tészta nyújtásánál nem kell lisztezni sem a tésztát, sem a deszkát, mert nem lesz fényes a tészta.
- A tésztát a sárgájával hosszanti irányba kenem, a fehérjével keresztbe, így lesz szép márványos.
A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet az élesztő porral. Adjuk hozzá a cukrot és a tojást. A tejet a vajjal langyosítsuk meg (túl meleg az élesztő miatt nem lehet!). Adj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet. Kb harminc percig hagyjuk állni a kovászt. Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA puha vajat habosra keverjük a cukorral és a vanillincukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és jól eldolgozzuk. 2. A túrót áttörjük, a tojásos masszához adjuk, és alaposan össze...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: KözepesKevés tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgát és a p.cukrot. Ezt a keveréket a liszttel és a többi hozzávalóval simára dagasztjuk.hagyjuk 20 percet pihenni, majd finoman árgy...
Elkészítési idő: 1,5-2 óra Nehézség: Könnyű