Tésztához: / 4 rúd/
- 60 dkg liszt
- 17 dkg margarin
- 8 dkg zsír
- 6 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- pici só
- 2 kisebb tojás sárgája
- főzőtejszín kb 0,8-1 dl
- kb 2 dl hideg víz
Mákos töltelékhez: /2 rúdhoz/
- 28 dkg mák
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg darált keksz
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom héja lereszelve
- 1-2 kanál baracklekvár
- 1,5 dl forróvíz
Diós töltelékhez: /2 rúd/
- 28 dkg dió
- a többi megegyezik a mákos töltelékkel
Lekenéshez:
- 2 db tojás
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az élesztőt is, nem kell külön felfuttatni. A vizet nem tesszük bele mind a 2 dl.-t, hanem amennyit a tészta felvesz, hogy puha , tekerhető tésztát kapjunk. Megmérem, és 4 egyforma részre osztom, majd beteszem a hűtőbe 30 percre.
- közben elkészítem a tölteléket. Összekeverem a hozzávalókat, és a forró vízzel leöntöm, keverem, és félre teszem hűlni.
- a tésztát kb 20*27 cm-es téglalappá nyújtom. kettőt mákos töltelékkel, kettőt dióssal kenek meg, úgy hogy a szélén elhagyok 1 cm-t, amit visszahajtok, és úgy tekerem fel, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- Mikor kész, lekenem tojássárgájával, száradni hagyom, majd este lekenem fehérjével. Éjszakára hideg helyre teszem, majd reggel , miután a közepét megszurkáltam egész a legaljáig, 180 fokos előmelegített sütőbe sütöm kb 30 percig.
- A tészta nyújtásánál nem kell lisztezni sem a tésztát, sem a deszkát, mert nem lesz fényes a tészta.
- A tésztát a sárgájával hosszanti irányba kenem, a fehérjével keresztbe, így lesz szép márványos.
Szitáljuk át a lisztet, majd a tejet langyosítsuk meg mehet bele az elesztő három kanál liszt a kimértből, futtassuk fel. Ha felfutott az élesztő,mehet a lisztbe a porcukor a só a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal el morzsoljuk . Hozzá tesszük a sót,cukrot,tojást,tejfölt és az élesztőt is beleöntjük a tésztába. Átgyúrjuk. Addig kell összedolgoznunk ,míg egy sima felületű...
Elkészítési idő: kb 1.5 Nehézség: KönnyűA tésztánál nagyon fontos, hogy jól ki legyen dolgozva! A dagasztást végezhetjük kézzel, de akár géppel is. A kézi jobb, mert érezni közben a tészta „milyenségét“ és ha kell, akkor...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű