Családireceptkönyv.hu

Bejgli


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Tésztához: / 4 rúd/
- 60 dkg liszt
- 17 dkg margarin
- 8 dkg zsír
- 6 dkg porcukor
- 1,5 dkg élesztő
- pici só
- 2 kisebb tojás sárgája
- főzőtejszín kb 0,8-1 dl
- kb 2 dl hideg víz

Mákos töltelékhez: /2 rúdhoz/
- 28 dkg mák
- 16 dkg kristálycukor
- 5 dkg darált keksz
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom héja lereszelve
- 1-2 kanál baracklekvár
- 1,5 dl forróvíz

Diós töltelékhez: /2 rúd/
- 28 dkg dió
- a többi megegyezik a mákos töltelékkel

Lekenéshez:
- 2 db tojás

Elkészítés:


- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, az élesztőt is, nem kell külön felfuttatni. A vizet nem tesszük bele mind a 2 dl.-t, hanem amennyit a tészta felvesz, hogy puha , tekerhető tésztát kapjunk. Megmérem, és 4 egyforma részre osztom, majd beteszem a hűtőbe 30 percre.
- közben elkészítem a tölteléket. Összekeverem a hozzávalókat, és a forró vízzel leöntöm, keverem, és félre teszem hűlni.
- a tésztát kb 20*27 cm-es téglalappá nyújtom. kettőt mákos töltelékkel, kettőt dióssal kenek meg, úgy hogy a szélén elhagyok 1 cm-t, amit visszahajtok, és úgy tekerem fel, hogy a töltelék ne folyjon ki.
- Mikor kész, lekenem tojássárgájával, száradni hagyom, majd este lekenem fehérjével. Éjszakára hideg helyre teszem, majd reggel , miután a közepét megszurkáltam egész a legaljáig, 180 fokos előmelegített sütőbe sütöm kb 30 percig.

Trükkök, tippek, praktikák:


- A tészta nyújtásánál nem kell lisztezni sem a tésztát, sem a deszkát, mert nem lesz fényes a tészta.
- A tésztát a sárgájával hosszanti irányba kenem, a fehérjével keresztbe, így lesz szép márványos.

Bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Kalácsok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ildikó
Kígyórétes
Kígyórétes

A 2 dkg élesztőt a langyos tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatunk. A margarint jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 2 evőanál cukrot, 1 egész tojást + tojásságáját, csipetny...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Anikó
149. Mákos barhesz
149. Mákos barhesz

Az élesztőből a cukorral, kevés liszttel és langyos vízzel kovászt készítünk. A liszteket összekeverjük a sóval, a közepébe mélyedést alakítunk, beletesszük a megfőtt és áttört bur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Medvehagymás-fenyőmagos bagett
Medvehagymás-fenyőmagos bagett

Az előtésztát előző este elkeverem és letakarva a konyhapulton hagyom. Másnap az összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Nutellás hópehely
Nutellás hópehely

A tejben a cukrot, sót felmelegítjük és a liszt+ élesztő+ vaj+ tojássárgája tésztához hozzáöntjük. Jól dolgozható tészta, gyorsan összeállítható, külön kelesztést nem igényel. 4 c...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk