1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
54 dkg kristály cukor
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2 dl tej
csipet só
50 dkg darált mák
50 dkg darált dió
kevés fahéj
1 citrom reszelt héja(vagy narancs)
4 dkg zsemle morzsa
A lisztet, a vajat, a zsírt és a 8 dkg porcukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük. Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órát pihentetjük. Aztán a tésztát 6 részre osztjuk, cipókká formáljuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk úgy, hogy a tölteléket a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva felsodorjuk és gyengén zsírozott tepsire vagy szilikonos sütőpapírra rakjuk. Felvert tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, aztán újra megkenve most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a mákot majd belekeverjük a fél citrom (narancs) reszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. Hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a diót. Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat, citrom (narancs) héjat és 4 dkg zsemlemorzsát. Hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert a tésztánk sülés közben könnyen felreped.
Kis segítség: 1 rúdhoz a tészta mennyisége kb 300 g, a tölteléké is kb 300 g
Sütés előtt szurkáljuk meg saslik pálcával a rudakat a tetején, le egészen a tepsiig átszúrva azt.
A tejjel pudinggal kicsi cukorral sűrű pudingot főzünk...hozzáadjuk a vajat kihűtjük. A megkelt tèsztánkat tèglalap alakúra nyújtjuk.Megkenjük először a sűrű pudinggal, majd megsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTepsi alját ( 30*22cm ) kirakjuk a keksszel és a következő krémet tesszük rá : Krém: A pudingport, a zselatint, a tojások sárgáját, a cukrot, a lisztet egy kevés tejjel csomóm...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojást a kétfajta cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a tejet. Alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet és a tejet, vagy...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy 30x40 cm-es tepsit előkészítünk. Az alját sütőpapírral kibéleljük, a sütőt pedig 180 fokra előmelegítjük. A cukrot a puha vajjal habosra verjük, hozzáadjuk a tojások sárgáj...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes