1 kg liszt
20 dkg vaj
15 dkg zsír
54 dkg kristály cukor
8 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 tojás + 1 a kenéshez
2 dl tej
csipet só
50 dkg darált mák
50 dkg darált dió
kevés fahéj
1 citrom reszelt héja(vagy narancs)
4 dkg zsemle morzsa
A lisztet, a vajat, a zsírt és a 8 dkg porcukrot elmorzsoljuk. Az élesztőt gyengén cukros langyos tejben felfuttatjuk és a tésztához vegyítjük. Teszünk bele 1 egész tojást, sót, jól összegyúrjuk és hideg helyen néhány órát pihentetjük. Aztán a tésztát 6 részre osztjuk, cipókká formáljuk, téglalap alakúra nyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk úgy, hogy a tölteléket a tészta széléig kenjük, a két végét egy ujjnyira visszahajtva felsodorjuk és gyengén zsírozott tepsire vagy szilikonos sütőpapírra rakjuk. Felvert tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, aztán újra megkenve most már hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás meg nem szárad. Mérsékelten meleg sütőben 35-40 percig sütjük.
Máktöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a mákot majd belekeverjük a fél citrom (narancs) reszelt héját és egy késhegynyi fahéjat. Hidegen kenjük a tésztára.
Diótöltelék: 27 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és leforrázzuk vele a diót. Teszünk bele egy késhegynyi fahéjat, citrom (narancs) héjat és 4 dkg zsemlemorzsát. Hidegen kenjük a tésztára.
Ügyeljünk, hogy a töltelék ne legyen se túl sűrű, se túl híg, mert a tésztánk sülés közben könnyen felreped.
Kis segítség: 1 rúdhoz a tészta mennyisége kb 300 g, a tölteléké is kb 300 g
Sütés előtt szurkáljuk meg saslik pálcával a rudakat a tetején, le egészen a tepsiig átszúrva azt.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra alsó-felső sütéssel. Vízgőz felett felolvasztjuk a vajat, cukrot és a mézet. Ha minden felolvadt, akkor hozzáadjuk a tojásokat és jól eldolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 10 tojássárgáját a porcukorral és a 15 evőkanál meleg vízzel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. A masszát megfelezzük, és két lapot sütünk belőle 30...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasba mérjük az összes hozzávalót, feltesszük a tűzhelyre és folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor el nem olvad benne. Hagyjuk felforrni és még további 10-20 percig FORRALJ...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz elkészítést a töltelékkel szoktam kezdeni, hogy legyen ideje kihűlni. A magozott, felszelt szilvát felteszem főni, megszórom a cukorral, fahèjjal, szegfűszeggel és öntök hozzá f...
Elkészítési idő: 1,5 Nehézség: Könnyű