menu

Családireceptkönyv.hu

Húzott rétes


Írta:

Nehézség: Nehéz
print

Hozzávalók:


Tészta hozzávalói: 1 kg BL55-ös liszt, 1 kisebb tojás sárgája, pici só, kb 4g élesztő (csak ennyi) csipet cukorral kevert langyos, tejes vízben futtatva, fél dl olaj és annyi langyos tejes víz (a tej ne legyen benne sok), hogy lágyabb tésztát kapjunk. Többször langyos vízbe mártott kézzel jó alaposan kidagasztjuk, így még vizet is tudunk bele juttatni közben, hogy jó legyen az állaga. Utolsóra olajos kézzel fejezem be a dagasztást, a tészta hólyagos kell legyen, ez kb 15 perc. Érdemes keresni egy videót a “jutyubon” hozzá. Azonnal lisztezett deszkára borítjuk és 3 felé vágjuk. Cipónak formázzuk, enyhén lisztezzük és abrosszal letakarva fél órát pihenni hagyjuk. A nyujtáskor le eső széleket egy kis olaj hozzáadásával jó simára összegyúrjuk és jó fél óra pihenés után szintén nyújtjuk/húzzuk.

Töltelékek egy-egy cipóhoz. (2 db)
1 kg túró, 3-4 tojás sárgájával, 3-4 kanál tejföllel keverve, vaníliás cukrot is tehetünk bele. A tésztát kevés búzadarával megszórjuk, rá a túrót, jól megszórjuk cukorral.
3-4 kg alma hámozva, reszelve, kevés olajon eldinsztelve a leve nagy része. Kihűlve felhasználni. Ez alá is búzadarát szórunk, rá az almát, nem kell egybefüggően. Megszórjuk cukorral, fahéjjal.
30-40 dkg darált mák ízlés szerinti mennyiségű cukorral keverve. Citromhéj is mehet bele. A tésztára szórjuk, rakhatunk rá elszórva fejtett meggyet vagy más gyümölcsöt, így nem lesz annyira “száraz”.
30 dkg darált dió, ízlés szerinti mennyiségű cukorral keverve. A tésztára szórjuk. Gyümölcsöt is rakhatunk rá, akkor nem lesz annyira “száraz”.
Káposzta reszelve, (a koranyári új káposzta levétől kicsavarva) kevés olajon dinsztelve. Ízesíthetjük sóval-borssal, de csinálhatjuk édesre is, akkor cukrot szórunk rá, miután a tésztára tettük, nem kell egybefüggően elteríteni.
Sütőtököt reszelve szórjuk a zsiradékkal locsolt, búzadarázott tésztára. Meghintjük ízlés szerint cukorral. Mehet rá vaníliás cukor vagy fahéj is.

Elkészítés:


Nyújtás: Lisztezett abrosszal letakart asztal közepén kilapogatjuk, ezt szinte magától megteszi a tészta, ha jó, olvasztott zsírral vagy olajjal kicsit meglocsoljuk és körben körben haladva húzogatunk rajta úgy, hogy egyre nagyobb legyen. Kihúzogatjuk, amennyire lehet, majd a szélén a vastagabb tésztarészt körben leszedjük. A nyújtott tésztát kicsit még meglocsolgatjuk olvasztott zsírral/olajjal és rászórjuk a tölteléket. Középen egy 10 cm-es csíkban szabadon hagyjuk, ott kétfelé vágjuk. Két oldalról felgörgetjük az abrosszal, azt megemelve. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk ( a túrósat magas falúba ) fél órát pihentetjük és olvasztott zsírral/olajjal lekenve, előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük. Kb 20-25 perc, figyelgetni kell.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Tünde
Sajttorta
Sajttorta

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Túrós kifli vanília öntettel
Túrós kifli vanília öntettel

A kiflit felkarikázom, majd beleteszem egy tálba, ráöntom a 2 dl tejet, kicsit megforgatom, hogy mindegyiket érje. Ezután egy jénaiba pakolom sorba. A túrót ízesítem cukorral és ci...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Narancsos-csokis gőzgombóc
Narancsos-csokis gőzgombóc

A gőzgombóc, vagyis germknödel a hütték császára, a síelők regeneráló kalóriabombája. Eredeti formájában kelt tészta, benne szilvalekvár, leöntve vaníliasodóval. A recept alapján m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszos kölesfelfújt málnamártással
Kókuszos kölesfelfújt málnamártással

A mártáshoz a málnát 7 dkg cukorral lábasba tesszük, és addig főzzük, amíg a málna meg nem puhul. Ekkor kiveszünk belőle néhány, még egészben maradt gyümölcsszemet, és félretesszük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk