menu

Családireceptkönyv.hu

Leveles hájas


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a tészta:
1 kg liszt
3 tojás sárgája
3 dl tejföl
1 k.k. só
3 e.k. 10%-os ecet
langyos víz szükség szerint
a kenés:
60 dkg darált háj
3 csapott e.k. liszt
2 e.k. 10%-os ecet
porcukor a szóráshoz
a töltelék: 1 cipóhoz
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
35 dkg barack vagy szilvalekvár

Elkészítés:


A tészta hozzávalóiból közepes keménységű, jól kidolgozott tésztát gyúrunk. Két cipóba osztjuk.
A hájhoz a 3 kanál lisztet és a 2 kanál ecetet hozzádolgozzuk és és szemre 6 felé osztjuk.
Az egyik cipót kinyújtjuk és rákenünk 1/6 rész háj nagyobb részét, aztán a tésztát szemre 3 felé osztva, 1/3 részt fentről lehajtjuk, az alsó 1/3 részt ráhajtjuk, megkenjük a maradék háj nagyobb részével és jobbról, balról középig hajtjuk. Rákenjük a maradék hájat és mint a könyvet becsukjuk.
Ugyan így járunk el a másik cipóval is, majd 2 órára félretesszük pihenni.
Ezt a műveletet még 2x megismételjük (nyújt, ken, hajt, pihen) utolsó pihenés hűtőben.
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtjuk, forró késsel kockára vágjuk és a tölteléket a közepére téve félbehajtjuk oly módon, hogy a tészta szélét ne tapogassuk, mert ott nem nyílik szépen ki. Lehetőleg késpengével fordítsuk a tészta egyik felét a másikra. Sütőpapírra sorakoztatjuk és jó forró (200C°) sütőben világosra sütjük. Még forrón alaposan porcukrozzuk. A másik adag tésztát akár másnap is kisüthetjük.
A töltelék hozzávalóit egyszerűen csak összekeverjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


A titok: a sütő forró, a tészta hűtő hideg legyen.
A sütőbe úgy tegyük be a tepsit, hogy a hajtás széle befelé nézzen.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Babi
Csoda kifli
Csoda kifli

A tojások sárgáját és a zsirt kikavarni. hozzáadni a tejfölt és aval is kavarni habosra. bele teszük a lisztet pici sót és az ecetet jól össze gyurni és 3 részre ossztani. Egyenké...

Elkészítési idő: 25
Nehézség: Közepes
share
Írta: Gyöngyi
Emeletes élvezet
Emeletes élvezet

Az első réteg egy kekszes összegyúrt massza, a kekszet a cukorral ,a vajjal és tejjel összegyúrjuk,annyi tejet adagolunk hozzá,hogy egy jó linzer állagú masszát kapjunk,majd egy te...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Répatorta ízű kuglóf
Répatorta ízű kuglóf

Melegítsük elő a sütőt 170 C fokra. Egy tálba öntsük bele a cukrokat, az olajat, a vanília aromát és a tojásokat utána jól keverjük össze. A lisztet tegyük egy másik tálba és adj...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kokosmakronen
Kokosmakronen

Eiweiß steif schlagen, dabei nach und nach Zucker, Vanillezucker, Zitronensaft einrieseln lassen. Kokosraspel vorsichtig unter den Eischnee heben. Die Makronenmasse in ein Sprit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk