6 főre
• 2 csésze finomliszt
• 1 tk sütőpor
• 1/2 tk szódabikarbóna
• 1/2 tk. tengeri só
• 1 tk instant kávé
• 1/3 csésze holland kakaópor (cukrozatlan)
• 1 bio tojás
• 1 1/3 barna nádcukor
• 1 bio tojás fehérje
• 6 ek. vaj (kb. 78 g)
• 1 csésze zsírszegény natúr joghurt
• 1 tk vanília oldat
• 1,5 teáskanál matcha por (japán zöld tea, finom porrá őrölve)
1. Minden hozzávaló legyen szobahőmérsékletű. A sütőt elő kell melegíteni 180 C fokra és a sütőrácsot az alsó harmadba helyezni.
2. Egy normál méretű gyümölcskenyér-formát sütőpapírral kibélelünk, vagy előkészítünk egy 12 db-os szilikon muffin formát (az eredeti recept 8-10 darabra írja a tésztamennyiséget, de mivel én ilyet még nem láttam, a 12 darabost készíteném elő és megnézném, hány darab jön ki belőle. 12-nél nem több.). A nem szilikonos formát ki kell olajozni.
3. Egy tálban összeszitáljuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, majd félretesszük.
4. Egy kis tálban összekeverjük a kávét, 1/4 csésze vizet, 1/3 csésze cukrot és a kakaóport. Simára keverjük. Ezt is félretesszük.
5. Egy másik kis tálban villával könnyedén felverjük a tojást és a tojás fehérjét (a sárgáját félre lehet tenni rántottához). Szintén félretesszük.
6. Felkockázzuk a vajat, egy nagyobb tálban habosra keverjük kb. 1 perc alatt.
7. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot és nagy fokozaton együtt keverjük kb. 3 percig. A tojást lassan hozzákeverjük, kb. 1 teáskanálnyit egyszerre.
8. Alacsony fokozaton keverve hozzáadjuk a lisztes keverék egy harmadát. Közepes fokozaton hozzákeverjük a joghurt felét. Újra alacsony fokozatra váltunk, hozzáadjuk a maradék lisztet felét.
9. Gyors fokozaton mehet bele a maradék joghurt és a vanília oldat, majd alacsony fokozaton a maradék liszt.
10. Kimérünk 1 1/2 csészényit a tésztából és hozzákeverjük a kakaós kávét. A maradékhoz pedig a matcha port. Ez utóbbival óvatosan kell bánni, mert nagyon finom por és ha nem vigyázunk, a fele a tészta helyett a falon és a környező berendezéseken landol, annyira száll.
11. A zöld tészta háromnegyedét a sütőformába kanalazzuk. Ennek a tetejére kanalazzuk elszórva a kakaós tésztát, majd legfelülre kiskanállal a zöld tésztát. Akkor jó, ha mindkét szín látszik.
12. Kötőtűvel, vagy vékony pengéjű késsel cikk-cakkban kicsit összehúzkodjuk, hogy szép átmenetes, márványos legyen, de ne keveredjen igazán össze.
13. Ha muffint sütünk, akkor egy kanál zöld, egy kanál barna tészta váltakozik, ezt nem igazán kell keverni mert magától is szépen összeáll.
14. A kenyérforma sütit 180 C fokon 45-50, a muffinokat 20-25 percig illetve tűpróbáig sütjük.
15. A lezárt, de még meleg sütőben hagyjuk kicsit állni, majd sütemény rácson hagyjuk kihűlni.
16. Nagyon érdekes és mutatós süti, a zöld tea íze érezhető, de nem uralkodó.
sütési hőfok:
180°C
sütési mód:
hőlégkeveréses
tepsi mérete:
10x20x5.5 cm
Elkészítés: 1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy e...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit összevegyítjük és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és a kivajazott kosárformákat kibéleljük vele. (Nekem ilyene...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesHogyan készül a Százszorszép sütemény? Elkészítés: 1. lépés : A tészta hozzávalóit összegyúrom,vékonyra kinyújtom és sima szaggatóval kiszúrom.Sütőpapiros sütőlapra teszem 180...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált kekszet egy nagy tálban összekevered a kakaó porral. Az olvasztott margarint a cukorral a tejjel felmelegíted, addig, míg a cukor el nem olvad. Beleteszed a vanília és ru...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: Könnyű