1 kg liszt
1 csapott evőkanál só
30 dkg ráma
16 dkg házi zsír (vagy 20 dkg ráma)
3 tojás sárgája
3 jó púpos e.kanál tejföl
2 dl langyos tejben futtatott 50 g élesztő
15 dkg reszelt sajt
tetejére 1 egész felvert tojás és kb 10 dkg reszelt sajt
A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a rámát, zsírt. Közepébe kis mélyedésbe tesszük a tejfölt, a tojás sárgákat és a futtatott élesztőt, reszelt sajtot. Összegyúrjuk, ha kell, tegyünk még kis langyos tejet. Nyújtsuk ki egy ujjnyi vastagra, vágjuk pizzavágóval ujjnyi széles csíkokra, hézagokkal rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük le a felvert tojással csak a tetejét, szórjuk rá a sajtot, ha sósabbnak szeretnénk, gyengén hintsük meg sóval és 180 fokra előmelegített sütőben süssük szép pirultra.
Ebből a mennyiségből 3 tepsivel lesz. Bele a tésztába tehetünk füstölt sajtot is felesbe, de rá soha, mert a füstölt sajt megég rajta.
Felfuttatjuk az élesztőt a meglangyosított tejben egy kevés cukorral. A többi alapanyagot robotgépben összekeverjük, mehet bele a felfuttatott élesztő. Addig keverjük, míg a tész...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézAz összetevőket összegyúrjuk, majd lehetőleg hosszabban - 1-2 órán át - pihentetjük. Ha megvan kinyújtjuk és összehajtjuk. (Legalább 3x, de minél többször, annál jobb) Kiszaggat...
Elkészítési idő: 2-3 óra Nehézség: KönnyűÖsszedolgozzuk a hozzávalókat, nylontasakban 1 órára a hűtőbe tesszük. Ha kivesszük, kicsit átgyúrjuk, kettévágjuk (nem fér el nyújtáskor a deszkán egyben) Vékonyra kinyújtjuk....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztbe belekeverjük a sütőport, majd a margarinnal és a tojás sárgákkal jól elmorzsoljuk. Az élesztőt 1 dl tejben, amibe belekevertünk 1 tk cukrot, felfuttatjuk. Az élesztőt a l...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű