A húshoz
500 g csirkemell filé
só
feketebors (őrölt)
búzaliszt (BL55)
2 evőkanál libazsír
A mártáshoz
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
150 g gomba - csiperke/sampion
2 db paradicsom
1 db TV paprika
1 evőkanál fűszerpaprika
300 ml víz
1 szál kakukkfű (friss, vagy szárított)
A habaráshoz
200 ml tejföl (20%-os)
100 ml víz
1 púpos evőkanál búzaliszt (BL55)
A csirkemellet felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
Lisztbe forgatjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a libazsírt és a csirkemellek mindkét oldalát hirtelen pirosra sütjük, majd kivesszük.
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a visszamaradt zsíron megpirítjuk-pároljuk.
A paprikát kicsumázzuk és apró kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymához.
A paradicsomot szintén kicsumázzuk, gerezdekre vágjuk, és egy éles késsel a gerezdek héját levágjuk.
A piruló hagymát meghintjük fűszerpaprikával, hozzáadjuk a paradicsomot és felöntjük kb. 300 ml vízzel vagy csirke húslevessel.
Fedő alatt kb. 20 percig pároljuk.
A gombát meghámozzuk (nem mossuk), tönkjének a végét levágjuk, gerezdekre vágjuk.
Egy forró serpenyőben zsiradék nélkül pirítjuk kb. 3 percig. Hozzáadunk egy szál kakukkfüvet és lefedjük.
Beletesszük a hússzeleteket és a gombát a mártásba és tovább főzzük.
Lisztből, tejfölből és vízből habarást készítünk, azaz csomómentesre keverjük.
Hőkiegyenlítéssel az ételhez adjuk. (A forró mártásból 2 merőkanállal a habarásba teszünk, így elkerülhető hogy csomós legyen.)
Pár perc alatt összefőzzük.
Rizzsel, tésztával, vagy nokedlivel a legkiválóbb!
A Bakonyi módra készült ételek, legyen az csirke, sertés, hal vagy bármilyen hús mindig habart paprikás mártással készülnek és van bennük valamilyen gomba, általában csiperke, de lehet laska vagy valamilyen erdei gomba. Ez a bakonyi csirkemell filé recept egyszerűen tökéletes! Készítsd el te is! :)
A karfiolt apró rózsákra szedjük, megmossuk és félpuhára főzzük. A kifejtett friss borsót is megmossuk és szintén félpuhára főzzük egy kis lábasban. (Ha konzerv borsót használunk,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsd elő a sütőt 165 fokra. Darabold fel a csirkemellet 2-3 cm darabokra, sózd, borsozd és szórj rá fokhagymaport. Mártsd a csirkedarabokat először a kukoricakeményítőbe, ma...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Az olajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, és kevés vizet aláöntve megpároljuk. 2. Sóval és törött borssal ízesítjük, és ha a pecseny...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézMegpucoljuk és kockára vágjuk a krumplit. Megmossuk a kacsmellett, és - anélkül, hogy a húsba vágnánk - haránt irányban bevagdossuk a bőrét, és enyhén besózzuk. A krumplit egy láb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű