Családireceptkönyv.hu

Hollandi mártás


Írta:

Elk. idő: 15 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


12 db tojássárgája
400 ml víz
8 csipet só
400 g vaj (olvasztott)
1 db citrom leve

Elkészítés:


Vízgőzhöz előkészítünk egy lábast, vizet engedünk bele, és egy tálat teszünk fölé.
Rögtön, még hidegen beletesszük a tojássárgákat a hideg víz fölött, hozzáöntjük az összes vizet, és megsózzuk.
Habverővel simára keverjük, habosítjuk folyamatosan, mikor alatta elkezd forrni a víz, hozzányomjuk a citrom levét is. Tovább habosítjuk. Figyeljünk, hogy ne forrósodjon túl a tojás, mert akkor kicsapódik a tojás, és rántotta lesz!
Gyöngyöző víz felett addig habosítjuk, míg az egész könnyű habbá nem válik, és a tál legalján sincs folyadék, csak hab.
Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat kis adagokban, és folyamatosan elkeverjük a tojáshabbal. További 1-2 pec keverés a vízgőz fölött, és el is értük a mártás sűrűséget. (Aki szeretné, kis cukorral, vagy borssal ízesítheti, de az alapreceptbe ezek nem szükségesek.)
Levesszük a vízgőz fölül, és azonnal tálaljuk halakhoz, vagy zöldségekhez az elkészült hollandi mártást.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egy tökéletes hollandi mártás alaprecept! Lehet tejszínesen, és vizesen is készíteni. Mindkét változat tökéletes, ez a vizes változat. Könnyű, krémes, és nagyon finom! Kiváló mártás halakhoz, és zöldségekhez!

Hollandi mártás

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Szószok,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Padlizsánkrém
Padlizsánkrém

1. Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket. 2. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük. 3. Ha...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: keria
Zakuszka
Zakuszka

A padlizsánt tepsiben jól megsütjük, besózva lefedjük: ezután könnyen lejön a héja. A meghámozott padlizsánokat összevágjuk. A hagymát apróra vágjuk vagy ledaráljuk, olajban párol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Zsanett 1
Tartármártás
Tartármártás

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, megkóstoljuk és ha ízlésünk úgy kívánja, bármelyik ízesítőből még teszünk bele egy keveset.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Hagymalekvár
Hagymalekvár

A hagymákat vékony cikkekre vágjuk, közbe a vajat felolvasztjuk. A már olvadt vajon megdinszteljük kicsit a hagymát, közbe sózzuk-borsozzuk. A só segít abban is, hogy nehezebben ég...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk