1 kg előfőzött pacal (marha)
160 g sertészsír
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db paprika (nagyobb)
2 evőkanál fűszerpaprika
1 db paradicsom (nagyobb)
50 ml víz
1 evőkanál só
1 teáskanál majoránna
víz
Először jól átmossuk az előfőzött pacalt több vízben. Mivel előfőzött - ma már többnyire ilyet kapni -, nem kell abálni. Kb. 3cm x 0,5 cm-es csíkokra vágjuk fel végül az előfőzött pacalt.
Felaprítjuk a vöröshagymát, fokhagymát, apróra kockázzuk a paprikát, paradicsomot.
A zsíron üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikát, és a fokhagymát. Kicsit összepirítjuk.
Egy percre levesszük a hűt alóla, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a paradicsomot, átkeverjük. Fél deci vizet rögtön ráöntünk, és gyorsan összekeverjük, hogy meg ne égjen a fűszerpaprika. Vissza is kapcsolhatjuk a hőt alatta.
Hozzáadjuk az előfőzött pacalt is.
Ezután a só, és a fűszerek is belekerülnek. Felöntjük 4-5 dl vízzel, vagy annyival, amennyi majdnem ellepi.
Fedő alatt 1,5-2 órán át főzzük - ez pacaltól függ. Időnként keverjük át, pótoljuk az elfőtt vizet. Amikor kóstolásra ízlésünknek megfelelően puha a pacal, akkor kész is!
A kész pacalpörköltet főtt burgonyával tálaljuk.
Igazi klasszikus pacalpörkölt recept! Szerencsére ma már kapni előfőzött pacalt, ebből gyorsabban lehet elkészíteni a pörköltet, abálni sem szükséges.
A hagymát félkarikára vágjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott répát, és pici sóval ízesítjük. Az egészet lepirítjuk egy kevés olajon. A paprikákat is felcsíkozzuk, és beletesszük. Kic...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA marhahúst kockákra vágjuk, megtisztítjuk az inaktól, hártyáktól. A hagymákat megtisztítjuk, és finomra aprítjuk, felhevített olajon üvegesre pirítjuk. Rátesszük a kockára vágo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSauté the mushrooms in butter until the juices run, then season with salt and pepper and nutmeg. Reserve. Remove the sinews from the livers. Lightly poach the livers in simmering w...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű