½ l aludttej (vagy kefir, tejföl)
4 tojás
200 g olvasztott margarin vagy vaj
2 kávéskanál só
10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
kb. egy-másfél kg liszt ( lehet több vagy kevesebb is, az a lényeg, hogy kicsit ragadós legyen a tészta állaga)
A tojást jól kikevertem a cukorral és a sóval, hozzáadtam az aludttejet és az olvasztott margarint, alaposan kikevertem. Rászitáltam a lisztet, belekevertem az élesztőt. Annyi liszt kell hozzá, hogy puha állagú, kicsit ragadós tésztát kapjunk. Jól kidolgoztam, sima tésztává, meghintettem kevés liszttel és letakarva beraktam a hűtőbe éjszakára. Már 3 óra múlva használhatjuk sütéshez, de tovább is tartható a hidegben, akár következő nap estéjén is süthető. Reggel is összeállítható és estére munkaidő után kisüthető, kinek hogy a jó.
A hűtőből kivéve átgyúrjuk lisztezett táblán, ha szükséges, pici lisztet belegyúrhatunk, letakarva kicsit pihentetjük.
Ebből a tésztából bármi süthető! Tölthetjük túróval, lekvárral, dióval, mákkal, gyümölccsel, virslire tekerhetjük csíkokban, fűszeres-hagymás darált hússal is finom, vagy sajttal, dinsztelt káposztával, gombával töltve, „rózsának” töltve, pirog, süthető sütőben, zsírban, olajban. Sütőben mindig 170-180 fokon sütöm 25-30 percet.
A kölest előző este beáztatjuk, éjszakára a hűtőbe tesszük. A chia magot beáztatjuk 125ml vízbe, hamarosan gél állagú lesz. A kölesről leöntjük az áztató vizet, majd egy aprítógép...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szárított élesztőt nem szoktam felfuttatni, vagyis csak ritkán. Minden hozzávalót bepakoltam a mixerbe és bedagasztottam. A lisztet folyamatosan adagoltam, nekem kicsivel több ke...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézAz élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. Majd a lisztet a sót egy tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és elkezdjük dagasztani, közben lassan hozzá öntjük az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFél bögre langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (A cukrot a tejbe szórjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, aztán megvárjuk, hogy a tetején vastag halványbarna hab képződj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű