menu

Családireceptkönyv.hu

Rántott csirke 10 perc alatt


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- csirke
- fokhagyma
- natúr joghurt
- krumpli/kukoricakeményítő
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa

Elkészítés:


A csíkokra vágott csirkét beleteszem egy nagy dobozba. Először fokhagymával elkevert joghurtot adok hozzá. Kakukkfüvet, rozmaringot is lehet hozzá tenni. Összerázom. A húst általában egy órát hagyom a joghurtban, egy közepes csirkemellhez jó másfél-evőkanálnyi joghurt kell.
A joghurtos húsra csapott kanálnyi keményítőt szórok, (ha lehet, inkább krumpli keményítőt, de a kukorica is működik), becsukom a dobozt, és jól összerázom. Nemcsak le és fel, hanem a dobozt kissé ferdén tartva körkörösen kell rázni, hogy a falatok körbepörögjenek bent a doboz falán, ettől mindent szépen befed a keményítő. A keményítőtől ropogósabb és fényesebb lesz a panír, és jobban is tapad majd a húsra.
Ezután jöhet a liszt, két-három evőkanálnyi kell, a körkörös rázás után a hús felülete egyenletesen lisztes kell legyen. (Ezen a ponton lehet még további fűszereket keverni a lisztbe, curry port, paprikát, római köményt.)
A következő rázni való a felvert tojás, egy csirkemellhez egyet szoktam használni, itt annyi a trükk, hogy a tojásba keverek egy kiskanálnyi szójaszószt vagy teriyaki szószt. (A teriyaki jobb, de nem mindig van itthon.) Ettől nemcsak a panír színe lesz aránylóbb, hanem az ízét is mélyíti majd egy kicsit.
Ezután jöhet a zsemlemorzsában való rázás.

Trükkök, tippek, praktikák:


Sok olaj kell, mert akkor nem ingadozik a hőmérséklet, egységesen ropogósak lesznek a faltok. Az olajat használat után kávéfilteren átszűröm, és még kétszer vagy háromszor használom. Amikor lecserélem, két kanálnyit akkor is keverek a régiből az új olajba, mert az egészen friss olajban kevésbé pirul a panír. (Kémia – az olajnak a panírhoz kell érnie, de ha az olaj túl friss, nagyobb szigetelő légbuborék képződik a panír körül, és nem lesz rendes pirulás. Ahogy az olaj használódik, szabad gyökök képződnek, szabad zsírsavak keletkeznek, ezek csökkentik a képződő légbuborékok felületi feszültségét, ettől a buborékok kisebbek lesznek és jobban pirul a panír.)

A megsült csirkefalatokat fémszűrőbe szedem, és fontos, hogy ne kerüljön alájuk papírtörlő, mert attól megszottyosodnának, a szűrőn viszont szépen lecsepeg róluk az olaj.
Természetesen a módszerrel csirkecombot, karajcsíkokat, karfiolt vagy gombafejeket is lehet panírozni, sőt, hagymakarikákat is csinálok néha így.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Szárnyas Ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Túróval töltött csirkemell
Túróval töltött csirkemell

A csirkemell filéket vastagabb szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk és kicsit megsózzuk. A szeletelt bacont centis csíkokra vágjuk, és serpenyőben kicsit megpirítjuk, majd hűlni hagy...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkemell, sajtos brokkoli szószban
Csirkemell, sajtos brokkoli szószban

1. A brokkolit melegítsd fel hogy kiengedjen, majd botmixerrel zúzd össze a tejszínnel és némi sóval. Fokhagymát is tehetsz bele de nélküle is finom. 2. A csirkemellfilét szeletel...

Elkészítési idő: 60 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csirkecomb másként
Csirkecomb másként

A lisztet összekeverem a fűszerekkel, a sóval és a zúzott fokhagymával. Egy közepes tűzálló tálat kikenek vajjal, a csirkecombokat megmártom a fűszeres lisztben, majd a kivajazott...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar GOMBÁS-MÁJAS TÖLTÖTT CSIRKECOMB
GOMBÁS-MÁJAS TÖLTÖTT CSIRKECOMB

A csirkéket megtisztítom, majd alaposan bedörzsölöm sóval, és állni hagyom legalább fél órát. A zsemléket beáztatjuk ízlés szerint tejbe vagy vízbe. A gombát és a májat, valamint a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk