75 dkg birs
1 késhegynyi só
5 ek cukor
1 ek méz
1 db mandarin (karika vagy citrom/narancs elmaradhat)
1 késhegynyi fahéj
1 késhegynyi szegfűszeg
1 késhegynyi szerecsendió
1 csomag vaníliás cukor
3 dl főzőtejszín
1 púpozott ek liszt
4 ek flakonos tejszínhab (díszítéshez)
A birsalmákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, majd felkockázzuk.
Annyi vízben, ami jól ellepi, feltesszük főni.
Közben ízesítjük a sóval, a cukorral, a mézzel, a fűszerekkel. A mandarinkarika nagyon illik hozzá.
Kb. 5-10 percig főzzük, míg a birsalma megpuhul.
1 ek lisztet csomómentesre keverünk a tejszínnel, és behabarjuk a levest. Ezzel már csak egy percig főzzük.
1 merőkanálnyi főtt birsalmát kevés lével kiszedünk, és botmixerrel pépesítünk, majd visszaöntjük a levesbe. Így sűrűbb és még zamatosabb lesz a leves leve, de enélkül is finom, ha nem akarunk pepecselni.
Teljesen kihűtve tálaljuk. Díszíthetjük tejszínhabbal.
Tegyél minden hozzávalót egy mixerbe (a vízen kívül) és turmixold addig, amíg egy sima egyveleget kapsz. Néha állj meg a mixelésben és kapard le az oldalfalra csapódott hozzávalóka...
Elkészítési idő:A hagymát, sárgarépát, szalonnát, kolbászt felszelem. A zsírra rádobom a szalonnát, amikor már töpörtyűs, jöhet a hagyma.majd a répa. Alapos átpirítás után következik a lencse.(Ter...
Elkészítési idő: 20perc